Saturday 17 March 2012

Deset zlatih pravil, 3.pravilo - cenite prijateljstvo

3. PRAVILO : CENITE PRIJATELJSTVO

Prijateljstvo je vzajemna povezanost, ki udejanja potrebo po pripadnosti. Ne moremo ga kupiti na tržnici, pač pa ga moramo negovati in ceniti v odnosih, prepojenih z zaupanjem in slogo.

Bogastvo, položaj ali vpliv nista enakovredna protiutež življenju brez pravih prijateljev. Pravemu prijateljstvu vlada logika kakovosti, to je nepogosta duhovna zbližanost, ki lahko obstaja le med peščico ljudi, zato ima človek v svojem življenju le 3 ali štiri prave prijatelje. Mnogi domnevajo, da so blagoslovljeni, ker lahko naštejejo 50 posameznikov, ki jih imenujejo prijatelji. V resnici take številke ne kažejo niti na srečo niti na izredno priljubljenost pač pa na napačno razumevanje pristnega prijateljstva. Posameznik ne more biti prijatelj množici, saj prijateljstvo zahteva več, gre za intimno predanost in je mogoča le v ozkih mejah. Prijateljstvo je odnos zaupanja, ne 'koristne zveze', poznanstva ali kvaziprijateljstvo. Negujte svoje prijateljske odnose.



Vir: dr. M.A. Soupious in dr. Panos Mourdoukoutas: Deset zlatih pravil - Starodavna modrost grških filozofov o dobrem življenju, Založba Primus, 2010

No comments:

Post a Comment