Tako, zaključujem del o vitaminih, potem pa nadaljujem z najbolj pomembnimi minerali.
Danes nekaj besed o folni kislini, ki je poznana tudi kot vitamin B9.
Folna kislina je sintetična oblika in jo uporabljajo v dodatkih ter obogatenih živilih, kot so žitarice in kvasov izvleček. Telo jih v tej obliki lažje absorbira kot folate. Folna kislina je pomemba za pravilen razvoj hrbtenjače, ključna za pravilno tvorjenje rdečih krvnih celic in nujna za razgradnjo proteinov, da jih telo porabi.
Glavni plusi:
- preprečuje nekatere prirojene okvare
- zmanjšuje nevarnost za bolezni srca
- odpravlja slabokrvnost
Najbolje je, če folno kislino uživamo s hrano, pri njeni absorbaciji pa pomagajo vitamini kompleksa B, zlasti B12.
Zaviranje absorpcije: redno uživanje alkohola, kontracepcijske tablete, aspirin,metformin in bigvanide.
Folna kislina koristi: ljudem s celiakijo, tistim, ki ne skrbijo za prehrano, starejšim od 55 let in tistim, ki redno pijejo alkohol.
Simptomi pomanjkanja folne kisline: utrujenost, izčrpanost, ekcem, razpokane ustnice, napetost, slab spomin, pomanjkanje teka in bleda koža.
Najbogatejši viri s folno kislino: goveja jetra, obogatene žitarice, brstični ohrovt, arašidi, špinača, brokoli, solata, čičerika, rdeča pesa in avokado.
Če ste zamudili čemu služijo vitamini: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, H in K.
Vir: knjiga Ursell, Amanada: Vitamini in minerali.
No comments:
Post a Comment