Tuesday 7 August 2012

After bite...

To, da ni konec poletja nakazuje tudi, da sem še vedno čisto popikana. O pikih ste lahko brali že v objavi nekaj časa nazaj (klik), no in sedaj sem rešila tole uganko z ogromnimi piki. Gre za pik(e) obada, po domače brenclja.



Obadi sicer redko povzročijo nevarno (preobčutljivostno) reakcijo, je pa njihov pik lahko izjemno boleč. Mesto pika je srednje do močno otečeno, boleče, srbeče in pordelo. V primeru pika ukrepamo kot pri piku komarja, če je mesto zelo oteklo in boleče, lahko nekaj dni jemljemo tudi tablete antihistaminika ali gel (recimo Fenistil gel), pogosto pa zasledimo nasvet z mrzlimi obkladki, s katerim omejimo vnetje, ki povzroča srbenje + omrtvičiš mesto vboda (priporočljivo hlajenje okrog 20 minut).

Eden izmed mojih zadnjih pikov, tokrat sem 'lopova' tudi videla, a je bilo prepozno: me je že ugriznil in to do krvi...



Našla sem tudi nekaj nasvetov iz domače lekarne po ugrizih in/ali pikih različne golazni :

Pri piku čebele ali ose je priporočljivo premazati področje z vinskim kisom ali raztopino jedilne soli v vodi (ena čajna žlička sode v kozarcu vode). Bodite pozorni pri izbiri prave raztopine: čebelji piki so kisli in potrebujejo bazično nevtralizacijo, torej jedilno sodo; medtem ko so osji piki bazični in potrebujejo vinski kis. Sicer pa sem že lani pisala (klik), da je super tudi aspirin, ki pomaga nevtralizirati strup.

Papaja
Vsebuje encime, ki nevtralizirajo strup insektov. Položite rezino sadeža na mesto vboda in počakajte eno uro.



Čebula in česen
Oba vsebujeta encime, ki razkrajajo posamezne spojine v procesu vnetja.

Sladkor
Preprosto ga nanesite na mesto vboda.

Ognjičeva krema
Večkrat na dan lahko v kožo vtrete ognjičevo kremo.

Limonin sok
Limonin sok bo zmanjšal oteklino in omilil nadležno srbenje po piku komarja. Nekaj kapljic limoninega soka stisnite na mesto pika in nežno vtrite v kožo. Po potrebi ponovite.

Surov krompir
Surov krompir naribajte ali narežite na tanke kolobarje. Obložite z njim mesto pika komarja ali čebele (pred tem odstranite njeno želo). Pustite delovati nekaj časa.

Eterična olja
Eterično olja čajevca, sivke, evkalipta, klinčka ali poprove mete damo direktno na kožo (na bombažno tkanino nanesite manjšo količino olja in premažite ranjeno mesto.



Peteršilj
Pri piku čebele ali komarja pomaga tudi peteršilj. Naberite šopek peteršilja in ga zmečkajte v roki, nato ga položite na mesto pika. Ublaži srbenje in prepreči oteklino.

Zemlja
Pik čebele bo ublažila zemlja, še najbolje glina. Če otroka piči čebela in nimate pri sebi ničesar, lahko uporabite zemljo. Položite jo na mesto pika in počakajte nekaj minut. Zemlja bo hladila rano in preprečila oteklino. Glina tudi vsrka strup.


Viri: http://trot.mojforum.si, www.planet-lepote.com in knjiga 1001 domače zdravilo.

No comments:

Post a Comment