Sunday 12 February 2012

Skinny bitch (Mrha koščena)

Mrha koščena (oz. v originalu Skinny bitch) je naslov knjige Rory Freedman in Kim Barnouin, ki si v trinajstih poglavjih prizadeva, da bi dekleta opustila slabe prehrambene navade in predvsem o hrani začele razmišljati s svojo glavo.


Knjiga se začne z razvadami, ki bi jih morala, vsaka mrha črtati s seznama in zakaj. To so: kajenje, alkohol, gazirane pijače, artikli z napisi manj sladkorja, kava, sladkor, da se je potrebno izogibati zdravil in na drugi strani piti več vode ter se redno gibati.

V nadaljevanju imamo podrobnejša poglavja o ogljikovih hidratih, kakšen hudič je sladkor, koliko dodatkov je v živilih, koliko škode povzroči dodatek aspartam, ki je še bolj zaskrbljujoče skoraj povsod... potem o tem da ni vsaka maščoba slaba, o beljakovinah ter verjetno dve najbolj šokantni poglavji: o mesu in o mlečnih izdelkih.

Zakaj je meso slabo, kaj vse počnejo z živalmi in koliko časa je žival že mrtva, preden pride v naš želodec. In kako se govedorejci povezujejo z organi kot je Ministrstvo za kmetijstvo and so on. Sicer navajata primere, ki se dogajajo v ZDA, ampak vredni branja (in zaključek je spet tak, da se jim gre samo za kapital in ne zdravje ljudi; dvomim da je v Evropi hudo drugače). Priznam, da so ene informacije naravnost skeri... Polovico antibiotikov, ki jih letno proizvedejo v ZDA jih dobi živina na farmah, zaradi česar smo tudi ljudje manj odporni na njih... Številnim živalim dajejo zdravila, ki vsebujejo arzen!! Bjak, se človeku res obrača, da podrobnih opisov ljudi kaj počnejo z živalmi sploh ne omenjam.

No kaj dosti boljše ni z mlekom, kjer se obračajo milijarde, predvsem po zaslugi trženja. Dober argument avtorici postavita že na začetku tega poglavja: da edino ljudje pijemo mleko tudi ko odrastemo, kar nima logike, medtem ko ga ostali sesalci pijejo, le dokler ga potrebujejo (ko so mladiči, rastejo). In podobno kot pri mesu... v mlečni industriji, kravam dajejo v hrano rastni hormon za večjo mlečnost, antibiotike, hormone, pesticide, ki jih z uživanjem mlečnih izdelkov dobimo tudi mi. In ko stroji molzejo te krave, se dogaja, da te kovinske zadeve kravo zgrabijo pregrobo in vime se vnamejo in zagnojijo... in te izcedki hop v mleko. Bruuuh! No mleko seveda potem pasterizirajo in s tem uničijo bakterije, ampak s tem tudi koristne encime, in veliko kalcija... Odklop! Izvedeli boste tudi, zakaj smo od sira (dobesedno) odvisni, da ima mleko tudi veliko negativnih učinkov na zdravje, kako je z jajci in še več.

Všeč mi je, da navajata literaturo, da argumentirata in da sta direktni. Branje je lahko, a poučno ob enem. Naslov je tak kot je, predvsem zaradi provokacije in vzbujanja pozornosti, ampak daleč stran od tega, da je point da bi bile suhice. Nagovarjata k temu:
* da spremeniš življenjski stil v zdravega,
* da vzljubiš svoje telo,
* da preden nekaj zmečeš vase pomisliš iz kje in kaj to sploh je,
* da od sedaj naprej preden kupiš artikel, dejansko pogledaš sestavine,
* da ne zaupaš reklamam in ljudem, ki bogatijo zaradi tvoje nevednosti/naivnosti...

Vmes imata tudi pozitivne misli, kako se lotiti zadev, zakaj je večina diet bulls*it, zakaj je dobro tu in tam očistiti telo s postom, da ne gre za neko odpovedovanje stvarem, ampak IZBIRO, izbiro zdravega prehranjevanja za lastno telo in počutje.

Edini minus mogoče to, da je pogosto, da pač zamenjaš artikle za bio oz. naravne, kar je sicer v teoriji lepo in prav, v praksi pa se spet soočaš z vprašanji od kje v resnici to dobijo in koliko naravnega sploh je v naravnem.

Vsekakor PRIPOROČAM!

No comments:

Post a Comment