Sunday 25 November 2012

Minerals - Calcium

Prejšnji teden sem zaključila s pisanjem o vitaminih (klik), tako da prehajam na minerale.

Minerali so anorganske snovi v kamninah in rudninah. V prehrano jih dobivamo preko rastlin oz. živali, ki se hranijo z njimi. Začenjam s KALCIJEM.

Okoli 99% kalcija v našem telesu je v kosteh in zobeh ter je ključen za njihov razvoj in trdnost. Odstotek  najdemo v telesnem tkivu in tekočinah, kjer sodeluje pri krčenju mišic in strjevanju krvi.

Glavni plusi:
- pri najstnikih povečuje kostno gostoto
- zmanjšuje tveganje za osteoporozo
- pomaga pri krčih v nogah
- blaži PMS

Lajšanje absorpcije: Vitamin D je pomemben za učinkovito absorpcijo kalcija.

Zaviranje absorpcije: Velike količine magnezija in fosforja lahko porušijo ravnovesje kalcija v telesu. Vnos zavirajo tudi fitati, vrsta vlaknin, ki jih najdemo v špinači, posušenih stročnicah, nekaterih oreščkih in polnozrnatih žitaricah.

Zakaj jemati ta dodatek? Otroci in najstniki, ki pojedo malo mlečnih izdelkov, morda zaužijejo premalo kalcija, zato bi jim utegnili koristiti dodatki. Tudi ljudje, ki imajo posebno dieto in se morajo izogibati mlečnim izdelkom, vegani in ženske, ki bi rade zmanjšale tveganje za nastanek osteoporoze v starejših letih, morda potrebujejo dodatke.

Simptomi pomanjkanja kalcija: bolečine v mišicah, trzanje mišic, mišični spazem in manjša kostna gostota v zrelejših letih.

Najbogatejši viri kalcija: edamec, sir čedar, sezamova semena, sardine v olju, suhe fige, sadni jogurt, polnomastno mleko, kosmiči in stročji fižol.




Vir: knjiga Ursell, Amanada: Vitamini in minerali.

No comments:

Post a Comment