Tuesday 31 July 2012

Recenzija filma - I Am Bruce Lee (2011)

I Am Bruce Lee (2011)
Filmski dokumentarec o enemu in edinem, legendi, Bruce Leeju. Ni treba veliko, da postaneš njegov fen. Neverjetna spretnost, gibi, hitrost, karizma, samozavest, tista energija in swager, te enostavno posrkajo. V dokumentarcu spregovori njegova žena Linda in hči Shannon Lee pa učenec Bruca, Dan Inosanto, kar daje filmu eno kredibilnost in odobravanje, Bruca pa zasluženo prikažejo v vsej svoji veličini.


Zelo všeč mi je, da prepletejo v film Brucova razmišljanja, filozofijo, od kje vse je on črpal znanje (tudi iz posnetkov boxa in ča ča čaja, katerega prvak je bil), od koga vse se je učil in koga vse je potem učil on, pa njegove citate, dele intervjujev in stare slike/posnetke super vključijo v celoto.


Bruce and Linda


V filmu vidimo tudi lepo število imen iz sveta borilnih veščin in pa njegovih fenov iz sveta znanih. Kobe Bryant, Mickey Rourke, Gina Carano, Cung Le.


Veliko presenečenje je bilo, ko sem zagledala Eda O'Neilla (bolje znan kot Al Bundy iz Married with Children in Jay iz Modern Family), ki je treniral borilne veščine 17 let in ima tudi črni pas, za katerega pravi, da je poleg svojih otrok, nanj najbolj ponosen. Svojo 'tehniko' premikanja nam pojasni tudi pevec Taboo iz skupine Black Eyed Peas, ki je tudi Leejev fen. Zanimive stvari, ni kaj!

Dve omembi, sta mi tudi všeč, ki sem jih sicer opazila že sama. Kot veste je imel Bruce, zaradi svoje polti in korenin v Hollywoodu vedno težave, ker glavne vloge niso bile za azicje. In žalostno je, da je temu še vedno tako. Azijce sicer uporabijo kot akcijske in zabavne junake (recimo Jackie Chan, Jet Li), ampak da bi imeli kako glavno romantično vlogo... noup. V serijah se mi zdi situacija malenkost boljša, ampak glede na odprtost, demokracijo in ostala jajca s katerimi se zahodni svet rad hvali, še zdaleč nismo tam.

Chuck Norris and Bruce Lee in The Way of the Dragon

Druga zadeva pa so akcijski prizori. Če še niste, si poglejte Brucove filme kot so The Way of the Dragon (1972), Fist of Fury (1972), The Big Boss (1971) in Enter the Dragon (1973). Akcijski prizori so skoraj vedno v enem kosu in ni rezanja, close upov in menjavanja prizorov kot v večini akcijskih filmov danes, ko niti ne veš a gledaš dvojnika, kaskaderja ali resnično igralca. Se velikokrat sprašujem koliko dandanes akcijski in zahtevnejših prizorov sploh posnamejo igralci sami. Ampak saj veste, da živimo v svetu, ki vlada denar... če se igralce poškoduje, to pomeni, da bo potrebno snemati več časa pa se bo vse zavleklo pa očitki s strani javnosti bodo, zakaj to igralcem sploh dovolijo itd. Saj po drugi strani res ne veš kaj je prav in kje je meja, ampak dejstvo pa je še vedno, da so fight prizori veliko bolj leni kot včasih, ker se s pomočjo tehnologije in ekipe, da marsikaj priredit in popravit, zakrit pomanjkljivosti in napake itd.

from movie Game of Death

In Bruce je s svojimi film res naredil senzacijo: tisto, ko te prime, da bi še ti začel trenirati kot nor in bi bil dober kot on. Ja vsi bi bili Bruce Lee in ob gledanju filmov dejansko si Bruce Lee. Magic.

Ocenjevati dokumentarec je kar hecna zadeva, saj se mi zdi, da če si od nekoga fen, se ti bo skoraj vse zdelo super, ampak tale je res krasen in vreden ogleda. Zanimiv, hitro mine, kako zadevo, malenkost še zveš, četudi o Brucu veš že veliko od prej. Skratka, watch it pa če imate čas poglejte še kak njegov film ali pa film o njemu! 5/5


No comments:

Post a Comment