Sunday 20 January 2013

7 Tips how reduce Sugar

Kako zmanjšati vnos sladkorja? Enostavno vprašanje, ampak toliko težja izvedba. Nekaj nasvetov iz moje strani...

1. Naredite lastno poizvedbo o škodljivosti sladkorja. Ker je danes taka poplava informacij, mnoge enostavno spregledamo ali pa o škodljivosti sicer beremo, a tega možgani vseeno ne sprocesirajo kot bi morali. Več boste odnesli, če se boste bolj resno lotili prebirat o temi, poiskali kakšno knjigo in si mogoče tudi kaj izpisali. Ker boste iz različnih virov raziskovali SAMI, je več verjetnosti, da boste prebrano tudi upoštevali. Mene je nedavno, med drugim presenetilo, da je rjavi sladkor skoraj enako nezdrav kot beli. Sicer so časi,  ko sem sladkala kave in čaje mimo pa vendar.



2. Z novimi informacijami boste morda zavedno ali nezavedno sporočili možganom, da dovolj sladkorja zaužijete že preko drugih živil in dodatnega vnosa pravzaprav ne potrebujete! Mogoče se sliši smešno, ampak meni se je zgodilo ravno to. Živela sem v prepričanju: 'Ok, danes pa še nisem pojedla nič sladkega, tako da si lahko privoščim čokoladico.' Potem, ko sem se lotila konkretnega branja, so možgani dobili informacije, da sladkor zaužijem že z drugimi živili in mi čokoladica naredi samo več škode kot koristi. Telo sladkor potrebuje, ampak ker ga je v običajnih živilih precej, dodatnega vnosa ne potrebujemo.

Prav tako se morate zavedati, da se NIČEMUR ne odpovedujete! Večkrat so požrešne oči, čeprav samemu telesu sladke stvari ne denejo dobro. Ali pa želite samo nekaj grickati, čeprav sploh niste lačni. Preden krenete proti zalogi sladkarij pomislite ali jeste iz dolgčasa ali si tega res želite? Pravite, da se ob vnosu čokolade v telesu sprošča hormon sreče? Verjemite, da se sprošča tudi ob temu ko izgledate fit in ste zadovoljni s svojo postavo!



3. Nadomestite čokolado! Namesto čokolade in ostalih sladkarij pomislite na to, kaj imate še radi. Mogoče je to kakšen sadež (ne pozabite, da ima tudi ta ima sladkor, a tu so še vitamini in ostali plusi, ki jih pri sladkarijah ni!), ki je bolj eksotičen in zato tudi držaji pa si ga ne privoščite redno. Kilogram je resda drag, ampak če vzamete en sadež namesto čokoladice bo trojna zmaga. Jeste kar si pravzaprav želite, izognete se čokoladi, a vseeno dobite željen sladkor.



4. Namesto 100g čokolade, kupujte manjše čokoladice. Res je, da ponavadi večja pakiranja stanejo le malenkost več kot manjša, tako da se vam bolj splača vzeti večjo embalažo, ampak vprašajte se, če se to splača vašemu telesu? Z manjšo embalažo boste preprečili, da vas bo zamikala nova tablica čokolade. Saj veste, da se je težko kontrolirati ko začnete. Saj samo še ena vrstica/tablica pa pol čokolade manjka. Pri izbiri manjših čokolad pa tudi pazite! Včasih so le-te prave kalorične bombe (saj veste, strup je v malih dozah).




5. Na delovnem mestu in doma zamenjajte prigrizke. Namesto čokoladic v predalih naj bodo tam oreščki, suha hrana, sadje ipd. Če že ne gre brez čokolade pa kot rečeno - manjša pakiranja!



5. Več pozornosti posvetite branju deklaracij. Ne sliši se atraktivno pa še čas zgubljate, ampak konec koncev se gre za vas. Na vsake toliko si vzemite čas pa za posamezno živilo preglejte artikle. Tako boste tudi sami lahko opazili kje vse se skriva sladkor in s primerjavami dobili občutek kje vse ga najdemo. Sama sem bila do sedaj najbolj zgrožena nad količino sladkorja v raznih kosmičih. Malo morje jih je, a večina ima tako veliko sladkorja, da samo debelo gledaš.



6. Mali koraki! Ni se vam treba popolnoma odpovedati sladkemu. Če vam paše, zakaj ne, ampak naj bo manjkrat in manjše. Zmanjšujte postopoma. Nima se smisla popolnoma odpovedati sladkemu za teden ali dva, potem pa nazaj na stare navade. Dolgoročno se vam to početje ne obrestuje! Počasi boste videli, da vam povsem zadostuje pol Kinder Buena, čeprav ste prej brez težav zmazali celega.



7. Prihranite! Mogoče ne veliko, ampak po drugi strani pa. Recimo, da posplošim in vsaki drugi dan (4x na teden) za čokoladico odštejete 80 centov (pa je velika verjetnost, da odštejete še več). To je 3,2€ na teden, 12,8€ na mesec in 153,6€ na leto. Za ta denar pa si lahko kupite že povratno karto za kakšno evropsko prestolnico, si privoščite kakšen izlet ali pa ta znesek dodate za bolj brezskrben dopust. Poskušajte imeti to v glavi ko strmite v čokolade in sladkarije.



Meni največji izziv predstavlja, da se težko uprem nečemu sladkemu ob kavici (ki jo sicer pijem brez sladkorja in mleka in mi je nadvse zanimivo, kako si včasih nisem predstavljala piti nič drugega kot belo kavo, sedaj pa ravno obratno). Ja, to je daleč največja skušnjava. Sicer pa kot rečeno postopoma in s cilji ter motivacijo pa se da marsikaj naredit!

Mogoče še to, da sem se tu osredotočila predvsem na kupovanje čokolad in sladkarij, ker gazirane pijače (ki so tudi polne sladkorja) in razne sokove, pijem zelo poredko.


2 comments:

  1. Dober blog! Všeč mi je. Sicer sama čaj ne sladkam že od mislim osnovne šole, kavo pa ne sladkam zdaj že 3 leta. V bistvu 3 leta ne uporabljam sladkorja. Edino npr. če si naredim domač puding, si dodam agavin sirup, da je sladko, vendar ne preveč. In če se mi zalušta sladko, pojem banano ali kakšno drugo sadje, tudi suho sadje. In tu pa tam eno kockico čokolade Mulu, ki vsebuje agavin sirup.

    ReplyDelete
  2. hvala Ela. drugače pa sem tudi o agavinem sladkorju kar nekaj prebrala, ampak naj bi bil tudi precej nezdrav, saj ima visok delež fruktoze. ampak kot rečeno, v malih količinah je sprejemljiv tudi sam sladkor...

    ReplyDelete