Sunday 15 April 2012

100th Anniversary of the Titanic

Danes mineva 100 let od potopa Titanika. V noči s 14. na 15. april 1912 je na svoji prvi vožnji v ledeno goro trčila največja in najrazkošnejša ladja tistega časa, ter se v treh urah potopila na dno Atlantika. Pri tem je, zaradi neupoštevanja varnostnih predpisov in napačnega ravnanja posadke umrlo 1.503 ljudi, preživelo pa jih je le 705.


Zgodba je postala fenomen leta 1997, ko nam je režiser James Cameron z Leonardom DiCapriom in Kate Winslet v glavni vlogi, postregel z eno največjih filmskih uspešnic. Romantični spektakel se ob tej priložnosti, po petnajstih letih vrača v kina v 3D verziji. Strošek predelave je znašal 18 milijonov dolarjev, 300 tehnikov pa je porabilo 60 tednov, da so na vsaki sličici filma objektivom določili ustrezno globino.

Titanik je še vedno drugi najbolj donosni film vseh časov, od izida leta 1997 je po vsem svetu prinesel prek 1,8 milijard dolarjev (prehitel ga je le Avatar, ki je prav tako od Jamesa Camerona). Po filmu All About Eve je to šele drugi film, ki si je poleg Zlatih globusov in ostalih nagrad, prejel kar 14 nominacij za oskarje, dobil pa jih je 11.



Več si lahko preberete na wiki (klik) in rtvslo (klik, klik).

Pa še en CGI posnetek potopa.

No comments:

Post a Comment