Monday 23 April 2012

World book day 2012

Še en zanimiv dan je danes in sicer svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic povezuje avtorje, založbe, učitelje, knjižničarje, javne, nevladne in zasebne organizacije z javnostjo v želji po spodbujanju bralne kulture. Gre za mednarodni dogodek, ki ga organizira UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) in je bil prvič leta 1923 v Španiji. S praznovanjem tega dneva po celem svetu, skuša UNESCO promovirati branje, objavljanje in zaščito intelektualne lastnine s pomočjo zakonodaje o varovanju avtorske in sorodnih pravic.



23. april je simbolični datum za svetovno literaturo, saj se je leta 1616 na ta dan končala življenska pot Cervantesa, Shakespeara in Inca Garcilasa de la Vege. To je hkrati tudi obletnica rojstva ali smrti drugih znanih avtorjev, kot so Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla in Manuel Mejía Vallejo. Tako je bil enostavna izbira za UNESCOvo Generalno konferenco, da po celem svetu počasti knjige in avtorje, vzpodbuja še posebej mlade ljudi da najdejo užitek pri branju in pridobijo spoštovanje za neprecenljive dosežke tistih, ki so pomagali pri napredku družbe in kulture.



Ideja za proslavo je prišla iz Katalonije, kjer je na 23. april, dan sv. Gregorja, vrtnica tradicionalno darilo za vsako prodano knjigo. V Kataloniji si na ta dan že več desetletij podarjajo knjigo in cvet.



V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem in smo ena redkih držav, ki ta praznik praznuje več dni. Tako v tem času potekajo številne prireditve, sejmi, recitali ter predavanja o branju in knjigah. Slovenija je bila lani Svetovne prestolnice knjige, titulo je predala Buenos Airesu. Argentinska prestolnica pa bo knjižno štafeto predala armenskemu Erevanu.



Veliko užitkov v branju še naprej! ;)




Vira: siol.net in http://www.biblioblog.si.

No comments:

Post a Comment