Saturday 7 April 2012

World Health Day

Danes je svetovni dan zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija s tem želi vsako leto opozoriti širšo javnost na aktualne probleme, ki vplivajo na naše zdravje. Tema, ki obeležuje letošnji svetovni dan zdravja s sloganom »Staranje in zdravje«, je posvečena osveščanju ljudi o zdravem načinu življenja v celotnem življenjskem obdobju.



V razvitih državah, med katere se uvršča tudi Slovenija, se prebivalstvo, zaradi podaljševanja pričakovane življenjske dobe in nizke stopnje rodnosti, stara. O staranju prebivalstva govorimo takrat, ko se delež prebivalstva nad izbrano starostno mejo (običajno po 65. letu starosti) povišuje glede na celotno prebivalstvo. Višji delež starejšega prebivalstva povzroča številne družbene spremembe, je pa tudi vzrok za nove izzive, za katere je treba najti ustrezne rešitve, npr. na področju socialnega varstva, zaposlovanja ipd. Po zadnjih razpoložljivih podatkih iz leta 2011 je v Sloveniji 16,6% prebivalstva starega nad 65 let ali več.

Pravijo, da sta telesna in duševna zmogljivost najvišji pri 25. letih in da se ta raven ohranja tja do 30. Potem naj bi šlo navzdol, vsako leto za 1,5 odstotka. Pa ne drži. Pri 70-tih, ste lahko še vedno duševno tako čili in telesno vitalni kot pri 25-tih!


Recepti za zdravje in dobro počutje so različni, ampak glavne sestavine so:
- redna telesna vadba in gibanje
Če boste aktivni, se boste počutili bolje, hkrati pa tudi ohranjali zdravo srce. Ne obremenjujte se s kilogrami, ampak pomislite na vaš organizem. Že recimo tek po stopnicah vam pospeši krvni pretok in pospeši delovanje srca. Telesna aktivnost vam pomaga tudi v boju s stresom in vas napolni z energijo. Ni se vam treba vpisovati v fitnes ali klube, da bi bili aktivni, to ste lahko, tudi tako, da aktivno preživljate vsakdan.

Mimogrede, redna vadba za krepitev moči, lahko poveča stopnjo metabolizma tudi pri mirovanju (to pomeni porabo kalorij, ko nič ne delamo) s 6,8 odstotka na 7,8 odstotka. Povedano drugače: povprečno velika ženska, ki krepi svoje mišice z dvigovanjem uteži, pokuri 100 kalorij več na dan. Pomembna je tudi presnova, za to, da jo spodbudimo, je dovolj že 15 minut vadbe za krepitev moči na teden.




- zdrava, uravnotežena prehrana
Saj veste: veliko sadja in zelenjave, vlaknin, vitaminov, antioksidantov (btw, najdemo jih tudi v vinu) pa veliko vode; zelo pomembno je, da hrano vedno dobro prežvečite in se ne nabašete, pa da med obroki ni več kot 3 ure.

Pa da ne bom ponavljala vsega kar pogosto slišite, še konkretno, zakaj se je nekaterim zadevam res dobro izogibati:
* ocvrta in pečena hrana: v telesu ustvarjata notranje pregrevanje želodca in prebavil, kar lahko povzroči motnje v delovanju teh organov;
* mrzla hrana in pijača: želodec deluje bolje, ko hrana, ki jo uživamo, ni mrzla;
* gazirane pijače: napolnijo z ogromno količino sladkorja, lahko pa povzročijo tudi celo kopico bolezni – od diabetesa do raka.
* nezaželjena živila: sladkor (rakave celice ljubijo sladkor), bela moka, mleko in mlečni izdelki, vsa olja (razen oljčnega in ribjega), rdeče meso, rafinirano sol, zdravila, hrano pripravljeno v mikrovalovni pečici, kavo in alkohol.



- dovolj počitka in spanja
Človek nujno potrebuje spanje, zaradi enakomernega ritma počitka in aktivnosti, določenega z menjavanjem svetlobe in teme, saj nam obnovi energijo, ohrani moči za delo in pozitivno vpliva na naše zdravje. Ponoči se v telesu poviša število obrambnih celic, ki nas varujejo pred bakterijami in virusi ter pred rakom. V globokem, zdravem spancu naš imunski sistem nabira moč, ki jo potrebuje podnevi.

In ja, pomanjkanje spanja celo redi. Ponoči se človek otrese stresa, ki se je v njem nakopičil podnevi. Če ne spi ali spi malo in slabo, in če to traja dalj časa, stresni hormon kortizol sporoči telesu, da je v nevarnosti in mu »ukaže«, da prerazporedi maščobne celice. Prav stres spodbuja izločanje hormonov adrenalina in kortizola, kar pomeni, da če smo nenehno pod stresom, telo izloča preveč omenjenih hormonov, zato celice zadržujejo maščobo, ne glede na to, kako strogo dieto imamo. Vsak dan si privoščimo 20 minut sproščanja. Poskusimo lahko z jogo, se odpravimo na sprehod ali se potopimo v penečo kopel.




Viri: http://www.stat.si, http://www.e-vitamin.si in vizita.si.

No comments:

Post a Comment