Thursday 5 April 2012

Neresnice o telesni vadbi

O tem, kako doseči telesno pripravljenost je kar nekaj neresničnih trditev, ki vas lahko prestrašijo, še preden boste začeli vaditi. Pa poglejmo najbolj značilne.




1. trditev: ČE VADITE, LAHKO JESTE KOLIKOR ŽELITE
Napačno! Ne smete se basti z mastno in sladko hrano, samo zato ker telovadite. Če želite izgubiti kilograme, morate združiti zdravo, uravnoteženo prehrano, kar pomeni, da morate uživati manj maščob in sladkorja, ter več sadja in zelenjave.





2. trditev: DA BI BILI TELESNO PRIPRAVLJENI MORATE V TELOVADNICO VSAK DAN
Napačno! Za vzdrževanje dobre telesne pripravljenosti zadostuje že pol ure na dan. Še več, telo ne rabi le gibanja pač pa tudi počitek po fizičnih dejavnostih.




3. trditev: ŽENSKE, KI DVIGUJEJO UTEŽI SO ZELO MIŠIČASTE
Napačno! Ženske enostavno nimamo dovolj testosterona, da bi razvile neke opazne mišice. Krepitev telesa z utežmi, ne povzroča mišičavosti, to je mogoče le z uživanjem steroidov.



4. trditev: ZMANJŠEVANJE MAŠČOBE NA IZBRANIH DELIH JE MOGOČE
Napačno! Maščobe z izbranega dela telesa žal ni mogoče 'stopiti' z vajami le za ta del. Čeprav vaje za tonus okrepijo in oblikujejo mišice, je mogoče telesno maščobo odpraviti le z združitvijo aerobne vadbe in prehrane z malo maščobe.





5. trditev: BREZ BOLEČINE NI NIČ
Napačno! Vadba do bolečin vam ne koristi, lahko celo škodi. Pametno je, da se ženete toliko, da krepite srce, pljuča in mišice, toda paziti morate, da se ne poškodujete.




6. trditev: MIŠICE SO TEŽJE OD MAŠČOBE, ZATO SE S TELESNO PRIPRAVLJENOSTJO POVEČUJE TUDI TEŽA
Napačno! Mišice v resnici niso težje od telesne maščobe, ampak so gostejše, zato kilogram mišic zasede veliko manj prostora v telesu kot kilogram maščobe. Poleg tega mišice skrbijo za boljšo prekrvavitev kot maščoba in zato porabijo več kalorij (tudi med počivanjem).




In za konec...



Vir za večino napisanega: Caroline Jones - Vsak dan fatalka.

No comments:

Post a Comment