Friday 25 January 2013

Promising Actresses under 25, part I

Obetavne igralke do 25 let, prvi del. Čas je, da jih spoznate. Nekatere verjetno že, nekatere (še) malo manj... ampak velika verjetnost je, da boste za njih še slišali. In najbrž se tudi vi kdaj vprašate katera bo imela za sabo bogato kariero in se bo o njej še čez 30 let.

Juno Temple, Angležinja, 23 let
Rojena v Londonu, oba starša sta v filmskem svetu (režiser in producentka), tako da nekako ni presenečenje, da se je tudi odločila za filmski svet. Za prvo manjšo filmsko vlogo je tako nahecala očeta (film Pandaemonium). Ima dva mlajša brata, štiri leta so z družino živeli v Ameriki, potem pa se preselili nazaj v Anglijo, natančneje v Somerset, kjer je odraščala.

Za sabo ima že lepo število filmov, med bolj znanimi: The Dark Knight Rises (2012), Killer Joe (2011), Dirty Girl (2010), Wild Child (2008), Cracks (2009), Atonement (2007), Notes on a Scandal (2006), St. Trinian's (2007), The Other Boleyn Girl (2008), Little Birds (2011).

Večina je verjetno videla kak film, kjer igra problematične, ranljive in twisted najstnice, a pri svojem delu je odlična. Mene je s svojo igro do sedaj prepričala, vas pa mogoče še bo, saj naj bi bilo letos kar sedem filmov v katerih bo zaigrala: v drami Afternoon Delight in biografski drami Lovelace, ki ju je predstavljala te dni, na filmskem festivalu Sundance. Potem bo v grozljivemu trilerju Magic Magic, drami Truck Stop, fantazijski drami Horns, akcijskem trilerju Wild Side ter romantični drami Girls' Night Out.



Jennifer Lawrence, Američanka 22 let
Rojena in odraščala v Kentuckyju, ima dva starejša brata, pri 14-letih pa je vedela, da želi biti igralka in staršem 'težila', da želi da jo peljeta v New York, kjer bi lahko našla agenta.

Med igralskimi kolegicami je brez dvoma vroča roba ta hip. Kritike je pred dvema letoma osvojila v filmu Winter's Bone (druga najmlajša nominiranka za Oskarja za žensko glavno vlogo), svetovno prepoznavo pa si je pridobila kot Katniss v The Hunger Games (2012). Trenutno visoko kotira z lanskim filmom Silver Linings Playbook. Tako film kot ona sama sta nominirana za lepo število nagrad, med drugimi je osvojila Zlati Globus, kaže, da se ji v drugo nasmiha tudi Oskar.

Igrala je na primer še v Like Crazy (2011), The Beaver (2011), X-Men: First Class (2011) in House at the End of the Street (2012). Letos jo bomo videli v drugem delu Hunger Games: Catching Fire in filmu Serena; igrala pa bo tudi v naslednjih X-Menih: Days of Future Past, ki so napovedani za naslednje leto.



Chloe Moretz, Američanka, 15 let
Rojena v Atlanti (Georgia), starša sta oba v zdravstvenih vodah ima pa še štiri starejše brate.
Mala je strup. Res, da je še mlada, ampak se mi zdi prav neustrašna in kot da bi to počela že desetletja. Za samo ima (pri teh letih) že lepo število konkretnih filmov: The Amityville Horror (2005), (500) Days of Summer (2009), Diary of a Wimpy Kid (2010), Kick-Ass (2010), Let Me In (2010), Hugo (2011) in Dark Shadows (2012).

Letos je z njo napovedanih malo morje filmov: bliža se komedija Movie 43, potem bo v grozljivki Carrie, drugem delu Kick-Ass 2, drami The Devil and the Deep Blue Sea, trilerju The Rut, biografiji The Drummer, komediji Dance of the Mirlitons in morda še v grozljivem trilerju Maggie. Če jo do sedaj niste opazili, jo letos brez dvoma boste!



Emma Watson, Angležinja, 22 let
Emma je bila rojena odvetniškemu Angleškemu paru, a zanimivo v Parizu, kjer je odraščala do petega leta, potem pa so se preselili nazaj v Anglijo. Starša sta se ločila tako da sta z mlajšim bratom živela pri mami v kraju Oxfordshire, med vikendi pa obiskovala očeta v Londonu. Oba starša imata tudi nove partnerje in otroke, tako da ima Emma poleg brata še nekaj polbratov in polsester. Igralka si je želel postati pri šestih letih.

Kot vsi vemo je odraščala pred kamerami s filmi Harryja Potterja v vlogi Hermione Granger. A to obdobje se je končalo predlani. Emma je odrasla, obrnila nov list, se postrigla na kratko, začela hodit na fax, a ni bila več tako prepričana, da bi nadaljevala pot kot igralka. No, vseeno je ostala v teh vodah in vesela sem, da je tako. Videli smo jo lahko še v My Week with Marilyn (2011) ter lanskem The Perks of Being a Wallflower. Letos jo bomo videli v akcijski komediji This Is the End, komični drami The Bling Ring in drami Your Voice in My Head. Drugo leto pa v filmu Noah, ki ga trenutno snema ob Russellu Crowu.



Emma Stone, Američanka, 24 let
Še ena Emma, ki je zelo popularna. Rojena v Arizoni, ima dve leti mlajšega brata. Emma je, podobno kot Jennifer morala starše kar dolgo prepričevati, da si želi zasledovati igralsko kariero... in obrestovalo se ji je!

Svojo nišo našla predvsem v komedijah. Videli smo jo v Superbad (2007) in The House Bunny (2008) pa v Zombieland (2009), Easy A (2010), Friends with Benefits (2011), Crazy, Stupid, Love. (2011), The Help (2011) ter lani v The Amazing Spider-Man.

Letos jo bomo (kot zgoraj omenjeno Chloe) kmalu videli v filmu Movie 43, prav tako se bliža film Gangster Squad, kjer ji bo družbo spet delal Ryan Gosling. Glas bo posodila za animiran film The Croods, snema pa se že drugi del The Amazing Spider-Man 2.



Ellen Page, Kanadčanka, 25 let
Rojena v Kanadski provinci Nova Scotia, kjer je tudi odraščala. Ima dva psa.
S filmom Juno (2007) si je prislužila lepo število nominacij (za Oskarja, nagrado BAFTA, Zlazi Globus in kup drugih nagrad), svoje talente pa je pokazala že dve leti prej v filmu Hard Candy. Igrala je tudi v Inception (2010), Smart People (2008), Whip It (2009), X-Men: The Last Stand (2006), Super (2010) ter lanskem To Rome with Love.

Uporniška in samosvoja. Letos jo bomo gledali v dramah Touchy Feely, Freeheld in The East, ki ga je te dni promovirala na filmskem festivalu Sundance.



Dakota in Elle Fanning, Američanki
Rojeni v državi Georgia v zelo športni družini (mami je bila profesionalna teniška igralka, oče v baseballu, dedek pa znani igralec ameriškega nogometa).

Dakota, 18 let (na sliki desno)
Leta 2001 je postala znana s filmom I Am Sam, ki ji je prinesel nominacijo za Screen Actors Guild Award in je najmlajša nominiranka, saj ji je bilo le 8 let.

Videli smo jo še v: Man on Fire (2004), War of the Worlds (2005), Charlotte's Web (2006), The Twilight Saga: Eclipse (2010), The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012), Sweet Home Alabama (2002), Hide and Seek (2005).

Letos jo bomo lahko videli v dramah Very Good Girls, ki ga je ta teden predstavljala na filmskem festivalu Sundance. Potem pa bo še v dramah Effie ter Night Moves, plus v akcijskem trilerju Furious Angel.

Mene je mogoče še bolj navdušila njena štiri leta mlajša sestra Elle. Med drugimi smo jo lahko videli v: Ginger & Rosa (2012), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Super 8 (2011), We Bought a Zoo (2011), Phoebe in Wonderland (2008), The Door in the Floor (2004), Somewhere (2010), Babel (2006) ter Deja Vu (2006).

V prihodnosti jo bomo lahko videli v zgodovinski drami Vivaldi ter fantazijskem Maleficent, v katerem igra tudi prva omenjena damica Juno Temple ter svetovna znana Angelina Jolie.




Evan Rachel Wood, Američanka, 25 let
Rojena v North Carolini, njena družina pa skoraj cela v igralskih vodah. Oče je gledališki režiser, pisec in igralec, mami je igralka, režiserka in učiteljica igre. Evan ima dva brata in vsi so bili aktivno vključeni v gledališče. Konec lanskega oktobra je vse presenetila s poroko z Jamiejem Bellom, pričakujeta pa tudi prvega otroka. Par je zmenkoval že od 2005 do 2006, takrat sta si vtetovirala tudi inicialki drug drugega (kljub temu da sta se razšla je bil njen komentar da ge ne obžaluje), videli pa smo ju tudi v spotu Green Day: Wake Me Up When September Ends. Precej prahu je v medijih dvigalo njeno razmerje z Marilynom Mansonom ter izjave da je biseksualka. Ima črni pas v taekwondoju.

Skratka, še ena neustrašna bejba. Videli smo jo v filmih: Thirteen (2003), The Wrestler (2008), The Ides of March (2011), Whatever Works (2009), pa v neodvisnih filmih kot so: Pretty Persuasion (2005), Down in the Valley (2006) ter Running with Scissors (2006). Igrala je tudi v seriji True Blood in Mildred Pierce.

Ta teden je na filmskem festivalu Sundance promovirala akcijsko romanco The Necessary Death of Charlie Countryman. Igrala bo še v komični drami Barefoot, romantični komediji A Case of You, Trenutno sicer snema romantično komedijo 10 Things I Hate About Life.


No comments:

Post a Comment