Thursday 7 July 2011

Recenzija filma - Transformers: Dark of the Moon (2011)

Transformers: Dark of the Moon (2011)
Zadnja leta je tako: filmi, ki prinesejo dovolj gledanosti in posledično dobička so preprosto 'vroča roba', tako da skoraj vedno po enki, sledi še nadaljevanje (vsaj eno). Če so bila včasih nadaljevanja redka, je danes redko če jih ni. Kuj železo, dokler je vroče, pravi pregovor. Eden teh 'kovačev' je tudi režiser Michael Bay, ki nam je tokrat postregel s tretjim delom Transformersov.

Prve 2/3 filma sta res 1A in lahko samo pohvalim. Celi čas mešanica akcije in komičnih vložkov - pri katerih sem se mimogrede nasmejala, bolj kot prvi polovici dandanašnjih komedij.

Vsem pohvale za igro. Shia LaBeouf (Sam Witwicky) je res zvezda filma, mene je tok pozitivno presenetil. V kakega igralca se razvija, wow! Njegov razpon med čustvi se mi zdi osupljiv, verjela sem vse kar je izrekel, tam ko doživi svoj izbruh jeze je pepričljiv, tam ko se poslavljajo je prepričljiv, ja res ne vem kako naj opišem mojo navdušenost. Potem vloga Johna Malkovicha (Bruce) in njegova igra sta prima (smehi), prav tako zabaven ostaja John Turturro (Simmons) in starša Sama (Kevin Dunn in Julie White). Patrick Dempsey (v vlogi Dylana) in Josh Duhamel (Lennox) sta tudi super, pohvalit morm še Frances McDormand (Mearing) - zatežena, ampak kul. Megan Fox nisem pogrešala, novo dekle našega junaka, Rosie Huntington-Whiteley (Carly) igra čisto solidno, glede na to, da sicer ni igralka in da gre za njeno prvo igrano vlogo + v takem velikem filmu in zamnejavi - ja definitivno, ni mačji kašelj. Edino, tisti njeni žnablji so kar precej sitni, ampak je treba odmislit. O teku v petkah, neumazani beli jakni sredi akcije, ne bom razpravljala, v končni fazi gre za blockbuster movie in to pač vzameš v zakup. In, če je Bay režiser, veš, da boš dobil vmes posnetke, ki so hudo pozerski (za izključno estetske užitke?).

Naslednje pozitivno presenečenje je scenarij, fajn dialogi so, ravno prav dogaja, zgodba je sicer še vedno v povezavi z močjo, transformersi so precej podobni ljudjem - nekateri so dobri, drugi slabi, eni (še vedno) želijo prevlado in moč, drugi se bojujejo za dobro, ipd. Zaradi teh lastnosti, ki jih imamo sami, je takoj lažje gledanje filma in jih kar 'vzameš za svoje' (no, v bistvu, smo to naredili gledalci verjetno že v/ob prvem delu).
Pa glasba je bla na pravih mestih, very nice!
Zelo všečno tudi tisti 'real' posnetki in celotna umestitev v zgodovino.

Če bi se film končal nekje po dveh tretinah ali pa se nadaljeval v istem tempu bi rekla, da je prav prfekt entertainment film, ampak ga zame pokvari zadnja tretina. Hec je, da teli zadnji obračuni trajajo zelo dolgo in po dveh urah gledanja, si kot gledalec, že rahlo utrujen, ampak v tem primeru ni časa za utrujenost, ker morš bit kar skoncentriran med vsemi napadi in kje je kdo. Če bi bili napadi za pol krajši bi bilo čisto kul ali pa da bi nekako obdržali tisti super ritem. Iz tega razloga bi ga ocenila 4/5, drugače pa pohvale!

No comments:

Post a Comment