Wednesday 21 November 2012

World Television Day 2012

Danes je svetovni dan televizije!

21. november so Združeni narodi na seji Generalne skupščine leta 1997 razglasili za svetovni dan televizije in s tem potrdili svojo zavezanost načelom Ustanovne listine Združenih narodov in načelom svobode informacij, načelu svobode medijev in medijskega pluralizma.  Na 21. in 22. november leta 1996 je potekal prvi svetovni forum posvečen televiziji, na katerem so predstavniki medijev razpravljali o vedno večjem pomenu televizije v današnjem svetu.


S svetovnim dnevom televizije želijo Združeni narodi pospešiti izmenjavo televizijskih programov, posvečenih miru, varnosti, gospodarskemu in socialnemu razvoju ter kulturni izmenjavi. Žal, zaradi raznih informativnih oddaj, kjer je zelo groba selekcija tematik, napihnjenost dogodkov in stereotipno usmerjeno poročanje, še zdaleč ne dobimo realne slike dogajanja, zato poleg gledanja tvja ne pozabimo še na konstantno izobraževanje, branje in razmišljanje s svojo glavo (kar večina pri gledanju tvja posebej pozablja, ker misli, da je vse kar povejo na tvju res + niti se ne zavedajo, da mediji danes pogosto že oblikujejo mnenje namesto nas samih, kar je narobe!).

Če se vrnem nazaj na TV. Ja časi, ko so cele družine posedale pred tv-jom so mimo. Mlajše generacije smo vez s televizijo, zamenjali za internet, kjer so informacije hitrješe, bolj aktualne, večja dostopnost tujih medijev, prav tako nismo vezani na čas kot pri televiziji.


Kar se tiče kanalov, jih je kljub težkim časom še vedno veliko. Sama slovenskih praktično ne spremljam (z izjemo novega Planeta TV), so mi pa toliko bolj všeč tuji. Naj so mi brez dvoma National Geographic, Discovery Channel, Animal Planet in Travel TV.


No comments:

Post a Comment