Wednesday 23 May 2012

Weight gains and losses for movie roles

Vedno več je igralcev, ki se zaradi filmske vloge odloči zrediti oz. shujšati. In to tudi ekstremno. Gre za predanost vlogi, denar ali da bi bili deležni kakšne potrditve v smislu, da so si upali?

Ko sem iskala kandidate za tole objavo, sem našla pravo jezero igralcev, ki so za vlogo precej shujšali ali pa se zredili. Več jih je kot sem pričakovala. Po eni strani je za ene vloge res potrebno prilagotiti še težo, saj je lahko ta ključna za lik (verjetno noben ne bi verjel v film, če bi gledali balerino, ki ni suha?); po drugi strani pa je zadnja leta v hollywoodu postalo preveč v smislu: če greš v extrem, boš nominiran za najbolj prestižne nagrade in mediji ter ljudje te bodo opazili. Ampak potem pa spet... za te vloge se pogosto odločajo igralci, ki imajo že dovolj kapitala, tako da denar ne more biti ravno motiv. Lahko je to motivacija, ampak razlog, da gredo v take skrajnosti pa po mojem ni. Pa tudi vsi filmi, kjer znani gredo v ekstrem s težo, niso vedno neki hit filmi (kot recimo Bridget Jones's Diary (2001)). Da ne bo pomote, filmi, ki niso bili hit, so lahko še zelo dobri, ampak pač niso skomercializirani (primer The Machinist (2004)). Pa resnično je potrebna velika predanost, da se odločiš za kaj takega. Veliko je takih, ki so šli v enega izmed ekstremov in prejeli Oskarja, ampak meni se zdi, da je bila kljub temu vedno prisotna tudi odlična igra in niso bili 'podarjeni', samo zato, ker so bili pripravljeni sprejeti tak izziv. Imajo pa ravno zaradi te predanosti, mogoče več možnosti za zmago kot konkurenca.

No, so tudi igralci, ki temu ekstremu nasprotujejo. Nicolas Cage recimo pravi, da se ni hotel zrediti za vlogo v filmu Adaptation. (2002). Tako so uporabili obleko v kateri je izgledal debel, plus prostetiko. Sam pravi, da je bilo to nekaj novega, ko se je za vlogo zredil Robert DeNiro, sedaj pa to počne vsak drugi igralec, kar mu deluje obupano. Zdi se mu, da je to s težko postalo v smislu kot omenjam zgoraj: 'zredil/shujšal bom in dokazal, da sem pravi igralec'. Prav tako se mu ne zdi več zabavno igrati, če greš v tak ekstrem.

Povod za tale člank je bila u bistvu Anne Hathaway. Ker zgleda vedno bolj shirana sem pokukala kaj se dogaja z njo. Gre za to, da je sprejela vlogo v filmu Les Miserables, kjer igra prostitutko, ki boleha za tuberkulozo. Za vlogo se je tudi postrigla, vloga pa od nje zahteva, da v manj kot 20 dneh shujša za okrog 7 kg. Je na strogi dieti in ne sme preseči 500 kalorij na dan (čeprav menda jih). Anne je še pred tem, morala, za vlogo Catwoman v The Dark Knight Rises, ki prihaja letos, izgubiti kar nekaj kilogramov.



Na levi polovici Anne izpred let, na desni Anne letos.



Pa še nekaj primerov, ko so igralci šli v ekstrem s težo. Zraven še povezava med težo in filmskimi nagradami (vključila sem samo Oskarje in Zlate globuse).

Kralj ekstremov je verjetno Christian Bale, ki je za vlogo v filmu The Machinist (2004) izgubil okrog 28 kg (iz njegove normalne teže 78 kg na 50 kg oz. menda še kak kg pod). Njegov celodnevni jedilnik je bil, po poročanju medijev, tuna in jabolko na dan, nekateri viri pa dodajajo še veliko kave in kajenja. Potem se je moral za vlogo Batman Begins (2005) logično nabildati in pridobiti več kot 40 kg. Če gre verjeti medijem, je Bale samo v 6 mesecih iz 55 kg prišel na težo 104 kg. Ampak to je bilo rahlo preveč tudi za Batmanovega režiserja Christopherja Nolana. Do začetka filma je Bale moral spet malo zgubiti kilograme (na 86 kg). Christian Bale je precej shujšal tudi za vlogo v filmu The Fighter (2010), ki mu je prinesla Oskarja, Zlati globus in cel kup drugih nagrad.



Matt Damon. Za film Courage Under Fire (1996) je Matt shujšal 18 kg, za film The Informant! (2009) pa se je moral zrediti za skoraj 14 kg. Mimogrede dobrih 13 kg je shujšal tudi za film The Talented Mr. Ripley (1999), za film Stuck on You (2003) jih je moral kar nekaj pridobil, za vse filme Bourna pa je moral biti spet fit. Za Zlatega globusa je bil nominiran s filmoma The Talented Mr. Ripley in The Informant!.



Z obema ekstremoma se je srečal tudi pevec in igralec Jared Leto. V Requiem For A Dream (2000) je igral džankija in za vlogo zgubil okrog 12 kg, medtem ko je za vlogo v Chapter 27 (2007) pridobil več kot 30 kg. Sicer je Jared prav postaven dečko.



Tom Hanks je za film Cast Away (2000) moral najprej pridobiti in nato zgubiti okrog 22 kg. Film so snemali v dveh delih. Najprej so posneli, ko zgleda 'bolj pri sebi', potem pa leto odmora - Tom si je pustil brado in začel izgubljati težo, nato pa drugi del snemanja. Za 13 kg se je moral zrediti za film A League of Their Own (1992), medtem ko je moral za film Philadelphia (1993) shujšati za 13kg. Za prvi omenjen film je Tom dobil Oskarja, za zadnje omenjenega je bil nominiran, je pa za oba prejel Zlata globusa.



Charlize Theron. Za vlogo Aileen Wuornos v filmu Monster (2003) je pridobila 13 kg, kar se tiče obraza pa so jo pogršali z make upom in prostetiko. Prejela Oskarja in Zlati globus, sama pa pravi, da se ji je takrat zdel pravi čas v karieri, da se loti takega velikega projekta.



Robert De Niro je za film Raging Bull (1980) pridobil dobrih 27 kg. Za vlogo je prejel Oskarja in Zlati globus.



Še ena igralka, ki je sicer suha, a se je za vlogo zredila. Renee Zellweger se je za vlogo Bridget Jones's Diary (2001) zredila za okrog 14 kg. Oskarja sicer ni dobila, je pa bila med nominiranci. Za Zlatega globusa pa je bila nominirana za oba dela Bridget Jones.



Natalie Portman je za vlogo balerine v filmu Black Swan (2010) izgubila 9 kg. Za vlogo prejela Oskarja in Zlati globus.



9 kg pa je medtem s treningi pridobila Hilary Swank za vlogo boxarke Maggie v Million Dollar Baby (2004). Za vlogo je prejela drugega Oskarja in Zlati globus.



Mišice je moral za vlogo v American History X (1998) pridobiti tudi Edward Norton (okrog 16 kg). Nominiran je bil za Oskarja.



Še nekaj znanih imen, filmov in številk, za katerega so shujšali/se zredili:
- Russell Crowe za film Body of Lies (2008), zrediti se je moral za 28 kg;
- George Clooney za film Syriana (2005), zrediti se je moral za skoraj 15 kg;
- Beyonce Knowles za film Dreamgirls (2006), shujšala za 9 kg;
- Eric Bana za film Chopper (2000), zrediti se je moral za 24 kg;
- 50 Cent za film Things Fall Apart (2011), shujšal za 24 kg;
- Michael Fassbender za film Hunger (2008), shujšal za 15 kg;
- Tom Hardy za film Bronson (2008), pridobil 19 kg;
- Emile Hirsch za film Into The Wild (2007), shujšal za 18 kg;
- Will Smith za film Ali (2001), pridobil 15 kg;
- Donnie Wahlberg za film The Sixth Sense (1999), shujšal 19 kg
and so on...

4 comments: