Thursday 31 May 2012

World Sport Day 2012

Danes je svetovni dan športa!

Po Sloveniji ob tej priložnosti potekajo raznovrstne športne prireditve, ki se jih lahko udeležite tudi sami. V Ljubljani se lahko recimo vodeno iz mesta sprehodite na Ljubljanski grad (več info tu - klik). Vsekakor pa je danes dan brez izgovorov, da ne bi malo telovadili. Dober tek (dobesedno, ne hranilni) ali kakršnokoli drugo rekreacijo!

In naj vas še enkrat spomnim na POZITIVNE UČINKE TELOVADBE:

1. Izboljšuje psihično počutje in dviga samozavest
Ker se med telovadbo poveča izločanje endorfinov (hormonov dobrega počutja), se boste med in po vadbi počutili veliko bolje kot prej. Če vas je tekom dneva kaj razjezilo, če imate doma veliko obveznosti in skrbi, če ste napeti, nemirni, slabe volje, vam bo morda prav redna telovadbo pomagala sprostiti te napetosti in negativne občutke. Raziskovalci so mnenja, da telovadba pomaga tudi v boju z depresijo, spreminjalo pa se bo tudi vaše telo. V svoji koži se boste počutili vedno boljše in verjetno doprineslo tudi k nekoliko višji samozavesti.




2. Manjša možnost za kronična in druga obolenja
Številne raziskave kažejo, da redna telesna aktivnost pripomore tudi k boljšemu krvnemu obtoku in bolj zdravemu srcu. Posledično pomaga preprečevati visok krvni tlak ter druge bolezni srca in ožilja. Poleg tega pa naj bi telovadba zmanjševala tveganje tudi za nekatera druga obolenja, kot so na primer osteoporoza, diabetes, celo nekatere vrste raka.


3. Pomaga pri vzdrževanju telesne teže
Vsak ve, da je telovadba najboljši način za izgubljanje odvečnih kilogramov, včasih pa radi pozabimo, da je ključnega pomena tudi pri vzdrževanju konstantne telesne teže. Vendar pa se moramo zavedati, da je pri spopadanju s težo najbolj učinkovita redna aerobna telesna aktivnost. To pomeni, da moramo vsaj trikrat tedensko po pol ure ali celo več teči, kolesariti, rolati, plesati … Seveda pa je dobrodošlo tudi, da na vsakdanji ravni naredimo kaj zase. Namesto z dvigalom se lahko do pisarne ali stanovanja povzpnemo po stopnicah. Namesto z avtom ali avtobusom lahko gremo do službe peš ali s kolesom. Namesto da popoldne preživimo pred televizijo, se odpravimo na daljši sprehod. Tako bomo porabili še nekaj dodatnih kalorij. Poleg ohranjana teže, postave in videza je telovadba pomembna za kakovost notranjih organov kot lahko preberemo pri točki dve in štiri.



4. Zagotavlja več kondicije in energije
Raziskovalci ugotavljajo, da so zaradi redne telesne aktivnosti organi in tkiva našega telesa bolje preskrbljeni s kisikom, posledično torej bolje delujejo in mi se počutimo bolje. Zdi se nam, da imamo več telesne kondicije in energije. Ne utrudimo se tako hitro, ter tako brez težav postorimo več stvari kot ponavadi. Če vas je prej, preden ste se lotili redne vadbe na primer nakupovanje hrane ali oblačil povsem utrudilo, se boste zaradi rednega gibanja po tovrstnih nakupovalnih odpravah počutili manj izčrpani. In če vam je po napornem dnevu v službi povsem odveč popoldan še pospraviti stanovanje, boste menda po eni uri vadbe prekipevali od energije.



5. Lajša nespečnost
Raziskave kažejo, da redna telesna aktivnost pomaga pri težavah z nespečnostjo. Če torej ponoči ne morete spati ali pa spite zelo slabo, lahko namesto z uspavalnimi tabletami ali čaji poskusite s telovadbo. Vendar pa pazite, da ne boste telovadili preveč pozno zvečer, kajti s tem boste dosegli ravno nasprotno. Ker boste napolnjeni z energijo, boste namreč še težje zaspali. Priporočljivo je torej, da se vadbe lotite v popoldanskih ali če vam čas dopušča v dopoldanskih urah.



6. Izboljša lahko vaše spolno življenje
Ker boste zaradi redne vadbe kar prekipevali od energije, boste morda (še) bolj zainteresirani za posteljne aktivnosti. Poleg tega bo zaradi telovadbe vaše telo vedno bolj izoblikovano in ker se boste v svoji koži počutili dobro in privlačno, se boste morda raje slačili kot prej. Še več, menda lahko redna telovadba zmanjša celo tveganje za motnje erekcije pri moških, pri ženskah pa za upadanje libida.



7. Predstavlja priložnost za druženje
Saj ni treba, da se sami potite na fitnes napravah ali se odpravite na tek v gozd. Lahko združite prijetno s koristnim in telovadbo vzamete kot priložnost za druženje. Pokličite prijateljice in se skupaj vpišite na aerobiko, pilates ali katero drugo skupinsko vadbo. Prepričajte svojega moža, da se vpišeta na tečaj družabnih plesov. Prijavite ženo in otroke na družinski turnir v nogometu, košarki, odbojki … Povabite družinska prijatelja na tenis turnir dvojic. Skratka, telovadba je lahko tudi priložnost za prijetno druženje. Tako boste ne le kurili kalorije, temveč krepili tudi partnerske, družinske in prijateljske vezi.




Vir/povzeto/prirejeno po: vizita.si

No comments:

Post a Comment