Thursday 17 November 2011

Svetovni dan študentov

Tudi študenti imamo svoj praznik. Danes je namreč svetovni dan študentov. Če niste seznanjeni zakaj in ravno danes, naj vam na kratko razloži wiki - klik.



In kakšno je stanje med študenti v Sloveniji, zgolj statistično?

Izobrazba je začela postajati vse pomembnejša in obenem tudi dostopnejša v drugi polovici prejšnjega stoletja. Še posebej v zadnjih dveh desetletjih se je zanimanja za nadaljevanje študija po srednji šoli skokovito povečalo: pred 20 leti je med prebivalci Slovenije v starosti od 19 do 23 let študiral vsak peti, v študijskem letu 2010/11 pa je bil študent v tej starostni skupini že vsak drugi.

V študijskem letu 2010/2011 je bilo v Sloveniji vpisanih v višješolsko in visokošolsko izobraževanje 107.134 ljudi. Slovenski študenti so del skoraj 20-milijonske množice študentov, ki se izobražujejo v državah članicah Evropske unije. Po podatkih Eurostata se pet držav med njimi (Nemčija, Francija, Italija, Poljska in Združeno kraljestvo) lahko pohvali s preko dvema milijonoma študentov. Ti študenti predstavljajo skupaj s španskimi študenti dve tretjini vseh študentov v EU.

Študenti v EU, vpisani v terciarno izobraževanje (višješolsko in visokošolsko), so bili po podatkih Eurostata v študijskem letu 2008/2009 v povprečju (mediana) stari 22,1 leta. Najmlajši so bili študenti na Irskem (20,2 leta) in v Franciji (20,5 leta), najstarejši pa študenti na Danskem (25,2 leta) in na Švedskem (25,3 leta); študenti v Sloveniji so se s povprečno starostjo 22,2 leta uvrstili v sredino.

V večini držav članic Evropske unije je študentk več kot študentov; v EU-27 je med študenti 55,5 % študentk. Slovenija se z 58 % študentk uvršča nad povprečje v EU-27. Le v dveh državah v evropskem visokošolskem prostoru je med mladino, ki študira več študentov kot študentk, na Cipru (46,8 %) in v Lihtenštajnu (31,7 %).

Študenti se v največjem številu odločajo za študij družboslovnih, poslovnih, upravnih in pravnih ved. V EU je v letu 2008/09 izbralo družboslovje za svoje študijsko področje 35 % študentov.

No moja študijska leta so proti koncu in res minevajo kot bi tlesknil s prstom. Se še vedno spomnim začetkov, ne pa da se bližam koncu. Wird. Skratka, treba je izkoristiti, kar je še možno, študentje uživajte/mo dokler lahko pa ne pozabit, da imate svoje možgane, zato razmišljajte izven okvirov pa naj se sliši vas glas.


vir: stat.si

No comments:

Post a Comment