Wednesday 23 November 2011

Zakaj migati doma?

Različni športni klubi vas, poskušajo prepričati, zakaj se vpisati na katerega od programov. Logično poudarjajo same pluse, saj želijo novega vpisa. Brez dvoma ima vadba v klubih svoje prednosti, tu pa so razlogi, ki sem jih spisla: zakaj je bolj praktično športati kar doma.


1. Prostor uredite po vaših željah. Če izvajate jogo, lahko prižgete dišečo svečo, če plešete imate mix z vašimi najljubšimi komadi. Prilagoditi se morate edino prostoru, ostalo je v vaših rokah.

2. Sami odločate kdaj se boste spravili k vadbi (predpostavljam in verjamem, da imate toliko samodiscipline). Veliko vadb je točno ob določenih urah, vi pa morate vse prilagajati temu. Če vadite doma, je to veliko lažje. Ni vam treba hiteti na vadbo, če greste z avtom, ne prihranite, samo na času pač pa tudi na bencinu, če uporabljate javni prevoz, prihranite na čakanju oz. zmrzovanju.


3. Pripomočke, ki jih imate so samo vaši. Ni vam treba skrbeti kdo je imel podlogo, žogo, uteži za vadbo pred vami, kje so jih shranjevali ipd. Prav tako ni noben problem, če karkoli za vadbo pozabite (brisačko, vodo) - vse je na dosegu roke.

4. Imate popolno kontrolo nad vadbo. Pri mnogih vadbah je tako, da lahko hodite le tisto na kar se vpišete (na primer: če se vpišete na jogo, lahko hodite le na jogo; če na aerobiko, le na aerobiko). Doma pa lahko delate kar vam tisti dan najbolj ustreza - joga, aerobika, zumba, tae bo, pilates, cardio. Omejitev ni!

5. Pri vadbi doma, se lahko popolnoma osredotočite le nase. Tisti čas izklopite telefon in vse ostala opravila, ki bodo tako ali tako počakala. Na klubski vadbi pa saj veste... miru vam ne da, zakaj se je ena pupa postavila tako blizu vas, da nimate dovolj prostora, na drugi vidite pajkice, ki si jih že dlje časa želite, itd. :) Pa ni vam treba pazit na drugega kot le nase. Če se s komolcem butnene v pohištvo, ste za naprej bolj pazljivi; če pa so okrog vas ljudje, morate konstantno paziti še na to, kje se gibajo vaši sosedje.


6. In obratno. Noben ne bo 'čekiral' vas (razen odseva v ogledalu, če ga imate). Med vadbo se po želji brez sramu lahko slečete do športnega perila, ni vam treba bit konstantno pod pritiskom, če bi mogle na depilacijo oz. se pobriti že včeraj... ni nobene panike, če ima majica že kako luknjico, ni panike/sramu, če se orto potite, itd.

7. Po vadbi ste prepoteni in komaj čakate, da greste pod tuš. Marsikdo se v klubu ne tušira in gre prepoten v avto in domov, potem pa je rezultat prehlad, ker se ni takoj toplo oblekel oz. je bil predolgo na mrazu. Teh težav doma ni. Dvajset korakov in si pod tušem.


8. Po vadbi si lahko takoj, brez čakanja in vožnje, pripravite napitek in obrok po vaših željah.

9. Vadbe niso poceni. Že če polovični znesek za vadbo in bencin, daste na stran, imate nekaj denarja, ki ga lahko prihranite ali pa si za nagrado, ker pridno trenirate doma, privoščite nov kos garderobe, kozmetike, knjigo, revijo oz. kar vam srce poželi.

10. Mnogim dodatno motivacijo, da, če trenirajo še s kom. To je mogoče tudi, če vadite doma. Za vadbo, ki jo izvajate, lahko navdušite prijateljico/fanta/sorodnika pa se potem spodbujata in menita o vadbi, katere vaje so vama izziv, kako vama je šel trening danes...


Vsaka stvar ima pluse in minuse, naj bo tudi pri vadbi doma, čimveč plusov ;)

2 comments:

  1. Vse je čista resnica... :)

    ReplyDelete
  2. Jp jp..Meni je trening tudi najbolje izvajat doma..Pa sm se letos že vpisala na jogo, ampak potem nisem niti enkrat šla in se odjavila, ker mi lokacija in termin ne odgovarjata preveč..Pa veliko bolj motivirana sem, če vaje delam sama, ker se bolj posvetim izvajanju, namesto da bi bila osredotočena na moteče dejavnike poleg sebe..

    ReplyDelete