Friday 22 February 2013

Top 10 Dog Movies

Glede na to, da sem ljubiteljica filmov in živali (posebej psov), je bilo le vprašanje časa, kdaj bom spisala sledečo objavo. Deset najljubših filmov, v katerih psi igrajo osrednjo vlogo.

1. Marley & Me (2008)
Po knjižni uspešnici Johna Grogana je zgodba uspela tudi na velikih platnih. Topla zgodba o mladi družini in nevrotičnemu labradorcu Marleyju. Krasna mešanica komedije, drame in pasje ljubezni!



2. Hachi: A Dog's Tale (2009)
Še ena močna zgodba (posneta po resničnih dogodkih), ki te zadane naravnost v srce. Parker Wilson (Richard Gere) po naključju najde mladička pasme akita in vse bolj se začenja zdeti, da je pes našel lastnika in ne obratno. A sledi preobrat, ki ga ni pričakoval nihče. Težko je film pogledat brez, da se ti zasolzijo oči. Brez dvoma eden najlepših pasjih filmov!



3. White Fang (1991)
Glede na to, da sem velika ljubiteljica volkov, si lahko le predstavljate, kakšna obsesija je bila s knjigo Jacka Londona in tem filmom v mlajših letih. Čudovito prijateljstvo med fantom Jackom (Ethan Hawke) in divjo živaljo (hibridom med volkom in psom/aljaškim malamutom). Film je bil verjetno tudi povod za mojo vse večjo željo po aljaškem malamutu.



4. Eight Below (2006)
Če je bil Paul Walker kdaj povsem zasenčen s strani igralske ekipe, je to to :) Verjetno redek film, v katerem so še njegove oboževalke, imele oči uprte v pasje lepotce. V filmu smo videli 6 Sibriskih haskijev (Maya, Max, Truman, Dewey, Shorty in Old Jack) ter 2 aljaška malamuta (Buck in Shadow). Ja, če obstaja 'vizualna pasja poezija', mi je sledeči film prinesel prav to. Čudovite zverine in lepa zgodba.



5. 101 Dalmatians (1961)
Še vedno težko verjamem, da je bila tako čudovita animiranka Walta Disneyja posneta tako doooolgo nazaj. Kdo bi lahko pozabil zaljubljena dalmatinca? Pongo in Perdita z družino proti zlobni Cruelli De Vil. Pikčasto in tako zelo kjut!



6. 101 Dalmatians (1996)
Tudi filmska adaptacija je bila super! Glenn Close je bila suverena Cruella de Vil, videli pa smo tudi Hugh Laurieja kot negativca Jasperja; medtem ko sta imela glavni vlogi Joely Richardson (kot Anita/lastnica Perdite) ter Jeff Daniels (Roger/lastnik Pongota). Dalmatinci so verjetno tudi s pomočjo filma ostali tako priljubljena pasma.



7. Lassie (1994)
Lassie verjetno ostaja prva zvezda tv/filmskih upodobitev. Po knjigi Erica Knighta (katero tudi še vedno imam), je bilo posneto malo morje serij in filmov z Lassie v glavni vlogi. Meni je bil najljubši film iz leta 1994, saj spada pod družinsko-pasji film mojega otroštva. Uporniški Matthew Turner (Tom Guiry) mi je bil super lik, škotska ovčarka Lassie pa prava lepotička. V filmu smo lahko videli, tudi takrat 14-letno Michelle Williams, v vlogi April (simpatija Matthewja).



8. Bolt (2008)
Beli nemški ovčar Bolt je zvezda ZF filmov, a zmotno verjame, da ima tudi v resnici nadnaravne moči. Ko ugrabijo njegovo lastnico Penny, se poda na pot, kjer ga čakajo nova poznanstva in avanture. Simpatična animiranka s srcem!



9. Beethoven (1992)
Še en od pasjih družinskih filmov iz otroštva, le, da je bil ta, s komičnimi vložki. Bolj kot kvaliteta filma, nas pač vrne v tiste 'stare čase', ko se je cela družina zbirala pred malimi zasloni. In verjetno nas je bilo po ogledu filma vse manj strah bernardincev. Od filma mi je ostala v spominu tudi glasba, ki je bila res kul. Beethoven je bil pravi hit, tako da so posneli še drugi del (1993), kateremu sem še sledila, potem pa mi to ni bilo več to. Tretji del je izšel leta 2000, četrti leta 2001, peti 2003 ter šesti z naslovom Beethoven's Big Break leta 2008.



10. All Dogs Go to Heaven (1989)
Vsi psi gredo v nebesa, kajne? Nemški ovčar Charlie dobi še eno možnost na Zemlji, svoje pa lahko doseže le s pomočjo sirote Anne-Marie, ki ima moč slišati živali. Še ena stara, ampak komična in lepa animiranka.


1 comment:

  1. Prva dva sta najboljša. Tretjega bi pa morala pogledat, izgleda zanimiv.

    ReplyDelete