Monday 4 February 2013

Promising Actresses under 25, part II

Drugi del obetavnih igralk do 25 let. Za prvi del - klik.

Saoirse Ronan, Irsko-Ameriških korenin, 18 let
Rojena v New Yorku, a sta oba starša Irca. Njen oče je včasih igral, sicer pa so se preselili nazaj na Irsko, ko je imela 3 leta, tako da je tam tudi odraščala. Svojo igralsko pot je sicer začela v seriji The Clinic in Proof.

Medijsko pozornost je dvignila leta 2007 s filmom Atonement (2007), kjer je bila nominirana za Oskarja, Zlati Globus in nagrado BAFTA (za strankso žensko vlogo).
Igrala še v: The Lovely Bones (2009),  The Way Back (2010), Hanna (2011),  Byzantium (2012), I Could Never Be Your Woman (2007) in The Christmas Miracle of Jonathan Toomey (2007).

Letos jo bomo videli v ZF trilerju The Host, drami How I Live Now, glas pa je posodila tudi za animiranko Justin and the Knights of Valour.



Mia Wasikowska, Avstralka, 23 let
Rojena v Canberri, oba starša se ukvarjata s fotografijo (tudi sama se v prostem času), ima pa še brata in sestro. Njena mami je rojena na Poljskem, tako da je eno leto otroštva preživela tudi v Evropi. Mia je sicer trenirala balet in dolgo časa je kazalo, da bo zasledovala plesno kariero.

Avstralska igralka je postala opaznejša s serijo In Treatment na HBO-ju, svetovno znana pa leta 2010 s filmoma Alice in Wonderland ter The Kids Are All Right.
Igrala še v: Jane Eyre (2011), Amelia (2009), Restless (2011), Albert Nobbs (2011) in Lawless (2012).

Letos jo bomo lahko videli v kar šestih filmih: grozljivi drami Stoker (prejšnji mesec je bila premiera filma na filmskem festivalu Sundance), biogreafskem filmu Tracks, drami Only Lovers Left Alive, knjižni adaptaciji Madame Bovary, komediji The Double ter romanci Carol.




Nina Dobrev, Kandačanka, rojena v Bolgariji, 24 let
Rojena v Bolgariji, pri dveh letih pa so se preselili v Kanado, Toronto, kjer je tudi odraščala. Njen oče je računalniški strokovnjak, mami umetnica, ima starejšega brata. Tekoče govori angleško, bolagarsko in francosko. Tudi ona je plesala balet in trenirala ritmično gimnastiko. Vpisala se je na univerzo (smer sociologija), a jo pustila, zaradi zasledovanja igralske kariere.

Preden je postala svetovno znana kot Elena Gilbert v seriji The Vampire Diaries je Nina tri sezone igrala v seriji  Degrassi: The Next Generation, pojavlja pa se tudi v filmih: The Perks of Being a Wallflower (2012), The Roommate (2011), Chloe (2009). Če sem iskrena po eni strani komaj čakam, da zaključi s serijo oz. da se najde kakšna bolj konkretna vloga zanjo v filmu.



Lily Collins, pol Angležinja, pol Američanka, 23 let
Lily je hčerka znanega pevca Phil Collinsa (anglež) in njegove druge žene Jill Tavelman (američanka). Iz Philovega prvega zakona ima polbrata in polsestro, iz njegovega tretjega zakona pa dva polbrata. Starša sta se ločila, ko ji je bilo pet let, z mami se je preselila v LA.

Največ pozornosti je prejela lani s filmom Mirror Mirror, videli pa smo jo tudi v The Blind Side (2009),  Priest (2011), Abduction (2011) in Stuck in Love (2012).

Letos jo bomo videli v akcijski drami The Mortal Instruments: City of Bones ter The English Teacher (2012).



Kristen Stewart, Američanka, 22 let
Odraščala v LAju, oba starša sta vpeta v tv-filmske vode. Oče je tv producer, ukvarjal pa se je tudi z gledališčem, mami pa se ukvarja s scenariji. Ima dva brata. Pravi, da ne bi rada bila samo igralka pač pa bi se rada preizkusila predvsem kot pisateljica.

Čeprav je večini najbolj znana kot Bella Swan iz sage The Twilight, jo je bilo moč videti v lepem številu neodmevnih filmov kot so Messengers (2007), Adventureland (2009), Speak (2004), Into the Wild (2007) ter On the Road (2012). Igrala je tudi v Panic Room (2002), The Runaways (2010), Snow White and the Huntsman (2012),  Jumper (2008) in What Just Happened (2008).

Trenutno Kristen počiva, govori pa se o nadaljevanju filma Snow White and the Huntsman.



Elizabeth Olsen, Američanka, 23 let
Mlajša sestra dvojčic Mary-Kate in Ashley, je v zadnjih dveh letih, brez dvoma, naredila več kot njeni slavnejši sestri kadarkoli (vsaj kar se igralske kariere tiče). Ima tudi brata in polsestro ter polbrata. Nastopala je v manjših vlogah svojih bolj znanih sestric, v reklamah, veliko časa pa je posvetila treningu baleta in petju.

Kritike je predlani osvojila s filmom Martha Marcy May Marlene (nominirana je bila za cel kup nagrad), igrala pa je še v: Silent House (2011),  Peace, Love, & Misunderstanding (2011), ter lani v Red Lights in Liberal Arts.

Letos jo bomo videli v biografski drami Kill Your Darlings, drami Very Good Girls (ki jo je z  Dakoto Fanning, ki ste jo lahko videli v prvem delu, predstavljala na filmskem festivalu Sundance prejšnji mesec), trilerju Therese Raquin in akcijski drami Oldboy.



Abigail Breslin, Američanka, 16 let
Še ena zelo mlada igralka, ampak se je že večkrat dokazala. Rojena v New Yorku. Mami skrbi za njeno kariero, oče pa je programer. Ima dva starejša brata, ki sta tudi igralca. Pri petih letih je igrala v svojem prvem filmu Signs (2002), štiri leta kasneje pa je bila že nominirana za Oskarja s filmom Little Miss Sunshine (2006).

Videli smo jo še v: No Reservations (2007), Nim's Island (2008), Definitely, Maybe (2008), My Sister's Keeper (2009), Zombieland (2009),  New Year's Eve (2011), posodila pa je tudi glas v animiranki Rango (2011).

Letos jo bomo videli v kar šestih filimih: grozljivki Haunter, trilerju The Call, ZF akciji Ender's Game, trilerju Final Girl, komediji Virgin Mary ter komični drami August: Osage County, kjer ji bodo družbo med drugim delali: Meryl Streep, Julia Roberts ter Ewan McGregor.



Shailene Woodley, Američanka, 21 let
Rojena v Simi Valley (Kalifornija), oba starša sta v pedagoških vodah, ločena; ima mlajšega brata Tannerja.

Svetovno prepoznavna je postala s filmom The Descendants (2011), pred tem pa je bila mnogimn poznana iz malih zaslonov, saj je igrala Amy Juergens v seriji The Secret Life of the American Teenager (2008-2012), še prej pa na primer v serijah The District in The O.C.

Letos jo bomo lahko videli v dveh filmih: The Spectacular Now (tudi ona je film predstavila na filmskem festivalu Sundance v januarju) in White Bird in a Blizzard. Potrjeno je tudi, da bo igrala vlogo Mary Jane Watson v naslednjem Spider-Manu ter poleg Kate Winslet v filmu Divergent.



Hailee Steinfeld, Američanka, 16 let
Rojena v Tarzani (LA); mami opremlja prostore, oče je fitnes trener, ima starejšega brata Griffina.

Leta 2010 je bila sijajna v filmu True Grit, ki je bil njen prvi veliki film (sijajna pa je bila tudi Jennifer Lawrence, ki smo jo videli v prvem delu).

Dekle pridno snema in letos, jo lahko pričakujemo kar v petih filmih: komični drami Can a Song Save Your Life?, drami Hateship, Friendship, novi verziji klasike Romeo and Juliet, ZF akciji Ender's Game (kjer bo tudi, zgoraj omenjena, Abigail) ter akcijskem trilerju, ki ga trenutno senamjo Three Days to Kill (glavno vlogo ima Kevin Costner).


No comments:

Post a Comment