Sunday 21 October 2012

Vitamin E

Vitamin E.

Vitamin E deluje kot antioksidant ter pomaga nevtralizirati morebitne škodljive proste radikale v telesu. Zlasti pomemben je, ker pomaga ohranjati celične stene in vzdrževati zdravo kožo, živce, mišice, rdeče krvne celice, krvni obtok in srce. Vitamin E izboljša aktivnost vitamina A v telesu in se v telesu nalaga le za kratek čas, kar pomeni, da je treba poskrbeti za redno uživanje.

Ljudje, ki uživajo veliko nenasičenih maščob (margarina, rastlinsko olje, oreščki in semena), potrebujejo dodatke vitamina E. Enako velja za ljudi, ki ne morejo absorbirati maščobe in tiste, ki imajo sorodnike z boleznimi srca, so izpostavljeni onesnaženju in tiste, ki bi radi upočasnili staranje.

Glavni plusi:
- zmanjšuje nevarnosti bolezni srca, kap in angino, ker upočasnuje tvorjenje arterioskleroznih oblog na stenah arterij
- pomaga omejiti tveganje za raka
- spodbuja imunski sistem, da se lažje upre okužbam

Absorpciji vitamina E, pomagata vitamin C in selen.

Zaviranje vitamina E predstavljajo zdravila za zniževanje holesterola, preveliki odmerki železa, bakra in mangana, predelana hrana, kontracepcijske tablete in onesnaženje zraka.

Simptomi pomanjkanja vitamina E: izčrpanost že po lahki vadbi, hiter pojav modric, počasno celjenje ran, krčne žile, pomanjkanje spolne sle, neplodnost in izguba mišičnega tonusa.

Živila bogata z vitaminom E: olje iz pšeničnih kalčkov, sončnično olje, lešniki, sončnična semena, pinjole, mandlji, batata, avokado, kosmiči in špinača.




O ostalih vitaminih, ki so že bili predstavljeni: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C in D.

Vir: knjiga Ursell, Amanada: Vitamini in minerali.

No comments:

Post a Comment