Wednesday 21 September 2011

Your life, your way!

Te dni sem se spomnila na mail, ki je lep čas nazaj krožil naokrog in sicer o zgodbi družine ter osla.

V primeru, da je ne poznate, gre takole...

Nekoč je živel par z 12 let starim sinom in oslom. Odločili so se, da bodo potovali, delali in spoznali svet. Tako so odpotovali vsi trije z oslom vred.

Prišli so v prvo vas in ljudje so komentirali: »poglejte tistega fanta, sploh ni lepo vzgojen…on sedi lepo na oslu, njegovi ubogi starši, že ostareli, pa ga porivajo.«  Žena reče možu: "ne bomo dovolili, da ljudje grdo govorijo o najinem otroku." Mož je posadil otroka na tla in se sam povzpel na osla.

Ko so prispeli v drugo vas so ljudje mrmrali: "poglejte, sram naj bo tipa…pusti, da otrok in uboga žena porivata osla, med tem ko je on komot v sedlu".  Odločili so se, da se bo žena povzpela na osla, med tem ko bosta oče in sin držala uzdo za vlečenje osla.

Prišli so v tretjo vas in ljudje so komentirali: "ubogi človek! delal je cel dan, sedaj pa pusti, da je žena zlezla na osla. In ubogi sin, kdo ve kaj ga še čaka s tako mamo!  Zmenili in odločili so se, da se bodo vsi trije povzpeli na osla za novo nadaljevanje svoje poti.

Prispeli so v naslednjo vas in poslušali kaj pravijo vaščani: pošasti so, bolj pošasti kot osel, ki jih nosi. Mu bodo hrbet zlomili!

Na koncu se obupani odločijo, da bodo vsi trije stopili z osla in hodili ob oslu, ampak ko so šli skozi naslednjo vas, niso mogli verjeti govoricam ljudi, ki so se jim smejali: "poglejte tiste tri idiote: hodijo, tudi če imajo osla, ki bi jih lahko nosil!"

NAUK ZGODBE: Zmeraj te bodo kritizirali, govorili slabo, grdo o tebi in bo težko spoznati koga, ki mu boš všeč takšen kot si. Torej, živi kot verjameš, delaj kar ti pravi srce….tisto kar želiš….ampak življenje je kot igra v gledališču, ki nima začetnih vaj. Tako torej: poj, smej se, pleši, ljubi…in globoko uživaj vsak trenutek tvojega življenja…preden pade zastor in se predstava konča brez aplavzov.

Se mi zdi kar življenska tale zgodba. Ne glede na to kako boš neko stvar naredil, vedno bo nekdo, ki bo trdil drugače in obsojal tvoje način, tvoje odločitve, ti solil pamet, čeprav niti nima izkušenj, ipd. Ampak ni vredno, prej patetično je že to, da imajo eni toliko dela, da se vmešavajo v življenja drugih, namesto v svoja. 'Če se na poti do cilja začneš ustavljati, da bi kamenjal vsakega psa, ki zalaja nate, ne boš cilja nikoli dosegel,' pravi citat Fjodora Mihajlovič Dostojevskega in res je tako. Naj vsak živi kot mu paše, družba bo imela vedno nekaj za povedat, ne glede na to kako živiš.

1 comment: