Saturday 31 March 2012

Deset zlatih pravil, 10.pravilo - prijaznost je poplačana

Pa še zadnje pravilo...


10. PRAVILO: PRIJAZNOST JE POPLAČANA

'Nobena prijaznost ni zaman.' Ezop

Prijaznost do drugih je dobra navada s trajnim učinkom, ki podpira in krepi prizadevanje za dobro življenje. Pomoč drugim podeljuje občutek zadovoljstva, ki koristi obema - prejemniku in dajalcu pomoči. Ljudje, ki delajo dobra dela, sčasoma postanejo prijazne in vesele osebnosti, pivlačijo tiste, s katerimi prihajajo v stik in prinašajo prijaznost.

Grki si prijaznost razumeli skozi oči razuma. Stari Grki niso bili tako 'idealistični', kot si jih včasih predstavljamo. Veliki filozofi in pesniki so težili k uporabnosti svojih naukov - vključno z zamislijo o dobrih delih. Prijaznost zaradi prijaznosti same ali kot osebna dolžnost ni bila del njihovega moralnega obzorja. Bolj kot to, prijaznost koristi tistim, ki se odločijo zanjo. Tako kot je v Ezopovi basni skromna miška tista, ki pregrize mrežo iz vrvi in osvobodi leva, ker ji je nekoč prizanesel - spontano delo v vračilo v okoliščinah, kakršnih ne bi mogel nihče predvidevati.

Prijaznost ni zaman: smo družbena bitja in potrebujemo drug drugega, da izpolnimo svoje življenje. Prav tako prijaznost pozitivno učinkuje na tistega, ki jo deli. S pomočjo drugih širimo lastna čustvena in duhovna obzorja, rastemo kot ljudje in pridobivamo nova razumevanja o sebi ter drugih. Ljudje, ki se odločajo za velikodušna dejanja, tisti, ki se ne sprašujejo "Kaj dobim jaz?", ampak ravnajo iz nepridobitniškega nagiba, čutijo notranje zadovoljstvo, ki dviga in plemeniti. Taki posamezniki nase upravičeno gledajo pozitivno, saj so osebnostno poplnejši od drugih.

Bodite velikodušni do drugih.
Velikodušnost ustvarja resnične priložnosti za rušenje zidov, ki nas osamljajo in ločujejo.
Resnična prijaznost ni preračunljivost; ni zavestna naložba v upanju, da bomo deležni dividend.
Dobro se vrne z dobrim.




Vir: dr. M.A. Soupious in dr. Panos Mourdoukoutas: Deset zlatih pravil - Starodavna modrost grških filozofov o dobrem življenju, Založba Primus, 2010

No comments:

Post a Comment