Friday 16 March 2012

Deset zlatih pravil, 2.pravilo - skrbi naj vas le, kar je v vaši moči

2. pravilo: SKRBI NAJ VAS LE, KAR JE V VAŠI MOČI!

Pamele niso nikoli skrbele stvari, ki so bile v njeni moči: pustila je kolidž, se poročila z nekom po nekaj tednih poznanstva ter vsaki drugi mesec menjala službo. Vselej pa je bila v skrbeh, zaradi stvari, ki so se zgodile v preteklosti (ravnanje njenih staršev, moža, otrok, nadrejenega). S prstom je kazala nanje za vse, kar ji je šlo v življenju narobe in tratila svojo energijo v brezplodem prizadevanju, da bi jih spremenila. Zdaj v poznih 60-tih je Pamela tretjič ločena, živi sama ter se zateka k terapevtom in poskuša najti duševnmo zdravje.

Tiffany pa se je od nekdaj osredotočala na stvari, ki so bile v njene moči: načrtoval je izobraževanje, si izbrala moža, prijatelje in poslovne kolege. Ni se obremenjevala s stvarmi iz preteklosti, ni kazala s prstom na druge, kadar ji je šlo kaj narobe in ni zapravljala energije za poskušanje, da bi kaj spremenila. Prav tako v svojih poznih 60-letih živi z možem in dvema odraslima otrokoma.

Skrbi naj vas le, kar je v vaši moči, na kar lahko vplivate in kar lahko spremenite s svojimi dejanji, ne pa tisto, česar ne morete usmeriti ali spremeniti.
Ključ za premagovanje stisk in neuglašenosti, ki se vsiljujejo v sleherno življenje, je oblikovati odnos do težav, ki temelji na kritičnem razlikovanju med stvarmi, ki jih lahko nadzorujemo, in tistimi, ki jih ne moremo. Četudi nimamo vpliva nad izidi, za katerimi stremimo v življenju, zagotovo lahko obvladujemo svoje odzive nanje. V tem je naša moč za srečo in izpolnjeno življenje.

Žal nihče ni bil obdarjen z neomejeno zalogo energije. Zaskrbljenost glede stvari, ki niso v naši moči, je brezplodna in razdiralna. Osredotočiti se moramo na stvari, ki SO v naši moči. Ena od teh stvari je potek našega družbenega življenja. Izbire se nanašajo na to, kaj si bomo pridobili in česa ne, poklicno pot, posel, izobrazbo in družino. Naša izbira je tudi s kom se bomo družili: naš življenjski sopotnik, prijatelji, poklicni kolegi in nadrejeni. Prav tako je v naši moči, kje želimo živeti in delati, s čim se bomo razvedrili, kaj bomo oblekli in kaj bi radi imeli.

Medtem je ena od stvari, ki ni v naši domeni (pač pa v domeni narave) staranje, prehajanje skozi različna življenjska obdobja, sprememba telesnega in duševnega stanja. Nekateri se postarajo preje, nekateri kasneje, a sčasoma VSI se. To pravilo nima izjem. Prav tako ne moremo vplivati na smrt in tudi ta čaka vse. Da bi spremenili miselnost je potrebna disciplina, da se naučimo preusmerjati energijo moči z neobvladljivega na obvladljivo.
Primer: Nisem zadovoljen s svojo službo. Ali jo lahko zamenjam? Je to v moji moči? Če je, si bom zastavil korake in jih izpeljal. Če mi trenutni položaj menjave ne dovoljuje, se nima smisla obremenjevati.





Vir: dr. M.A. Soupious in dr. Panos Mourdoukoutas: Deset zlatih pravil - Starodavna modrost grških filozofov o dobrem življenju, Založba Primus, 2010

No comments:

Post a Comment