Thursday 22 March 2012

Deset zlatih pravil, 6.pravilo - ne pretiravajte

6. PRAVILO: NE PRETIRAVAJTE!

Živite urbano in uravnoteženo. Ne pretiravajte. Krmarite med skrajnostmi.

Grki so razumeli ceno za strastno pretiravanje. Pravilno so razumeli, da kadar ljudje prestopijo meje razumne zmernosti, plačujejo kazen v razponu od kompenzacijskih frustracij do popolne katastrofe. Iz tega vzroka so tako cenili ideale, kot so zmernost, uravnoteženost, skladnost, sorazmernost, parametre, znotraj katerih lahko napreduje plodno življenje. V nasprotju s preteklostjo živimo v časih, ko je priložnosti za pretiravanje in tratenje obilo. Družba danes spodbuja in zagovarja nesorazmernosti - pri hrani, oblačenju, življenju doma, vožnji in zabavi. Moderne kulture so ne le ustvarile poplavo skušnjav, ampak razvile tudi promoviranje in prepričevanje ljudi, naj se do skrajnosti predajo tem stvarem. Sporočila danes so, da so meje za poražence in za neumneže, ki so se odrekli 'dobremu' življenju.


Nezmernost je kradljivec sreče. Imeniten avtomobil ne obvaruje pred razvezo, gliser ni zaščita pred odvisnostjo od drog, graščina v Hollywoodu nas ne odvrne od terapevtskega kavča.

Živet uravnoteženo in zmerno pa ne pomeni živeti asketsko. Hrana je dobra in v življenju potrebna, a prenajedanje in stradanje sta izkrivljanje. Gmotna blaginja je zaželjena in za dobro življenje nepogrešljiva, a ne obsceno bogatunstvo, ne skrajna revščina ne ustvarjata človeške sreče.

Prizadevajte si za skladnost, uravnoteženost in sorazmernost.
Celo dobre stvari, ki jih opravljamo ali pridobivamo brez zmernosti, lahko postanejo vir nesreče.
Ostanite v sredinski legi in se izogibajte skrajnostim.




Vir: dr. M.A. Soupious in dr. Panos Mourdoukoutas: Deset zlatih pravil - Starodavna modrost grških filozofov o dobrem življenju, Založba Primus, 2010

No comments:

Post a Comment