Tuesday 20 March 2012

Deset zlatih pravil, 5.pravilo - obvladajte samega sebe

Smo že na polovički z zlatimi pravili...

 5. PRAVILO: OBVLADAJTE SAMEGA SEBE


 'Nihče, ki se ne obvlada, ni svoboden.'' Epiktet


Uprite se vsakršni zunanji silnici, ki lahko omeji misel in dejanje. Nehajte se slepiti in verjetno le tisto, kar vam osebno koristi in ugaja; popolnoma svobodna zahteva notranje prizadevanje, bitko proti negativnim duševnim in duhovnim silnicah, ki onemogočajo zdravo samozavest; obvladovanje samega sebe zahteva neizprosno iskrenost.


Ljudje, ki obvladujejo same sebe, v procesu vnovične samoizgradnje napredujejo brez samopomilovanja ali popustljivosti: iskreno pripoznavajo lastne slabosti, še zlasti razvade, ki izpodkopavajo njihovo dobrobit. Obvladanje samega sebe najprej zahteva razumevanje, kdo smo, ter natančno in nedvoumno samopodobo, ki podpira, sporoča in na na novo osvetljujeje vse, kar počnemo. Obvladovanje samega sebe zahteva notranjo usmerjenost in odločnost v skladu z merili ter načeli, do katerih smo prišli s kritičnim samospraševanjem.



Izogibajte se sodbam.
Popolna svoboda zahteva notranje prizadevanje, bitko proti duševnim in duhovnim silnicam, ki onemogočajo zdravo samozavest.

Bodite neizprosni in pošteni do sebe, vselej kritično presojajte svoje motive.

Za svoje izgube ne krivite drugih.

Najvišja svoboda je razumevanje sebe brez iluzij.


 


Vir: dr. M.A. Soupious in dr. Panos Mourdoukoutas: Deset zlatih pravil - Starodavna modrost grških filozofov o dobrem življenju, Založba Primus, 2010

No comments:

Post a Comment