Saturday 15 September 2012

Fight cold and flu naturally

V teh dneh so temperature močno padle in ni nas malo takih, ki smo že nekaj časa na robu tega, da zbolimo... a se borimo! Tole je za vse 'soborce', ki se želijo pred prehladi in gripo zaščiti in boriti čimbolj naravno.

Ob prvem znamenju smrkanja si pomagajte z naravnimi sredstvi, ki bodo zbistrila glavo in izboljšala imunski sistem. Izogibajte se uporabi tipičnih zdravil proti prehladu, ki vas lahko izčrpajo, uspavajo in vam v nočnih urah ne pustijo spati. Tudi k izboljšanju zdravstvenega stanja ne bodo pripomogla. Nekatera zdravila proti prehladu vsebujejo antihistaminik, ki odlično odpravlja alergije, nobene moči pa nima pri prehladih, kjer so zaprte dihalne poti. Nasprotno, lahko še dodatno odebelijo sluznico in otežijo izločanje izcetka z izkašljevanjem in usekovanjem. Če imate zamašen nos raje uporabljajte navaden dekongestiv. Otrivin in efedrin sta učinkovita dekongestiva v obliki kaplic za nos. Več kot 3 dni jih ni zaželjeno uporabljati, saj dolgotrajna uporaba lahko povzroči obratni učinek in vaš nos še bolj zamaši.

SIMPTOMI
Če čutite simptome: zamašen nos, boleče grlo, smrkanje in kašljanje, potem ste najbrž prehlajeni. Bolezen povzroča katerikoli mikroorganizem iz skupine 200 virusov, ki jih bolni ljudje s kašljanjem in smrkanjem širijo po zraku ali pa z dotikom okužijo kakšen predmet. Če imate poleg opisanih simptomov, še vročino, glavobol, bolečine v mišicah, drisko, slabost, potem imate najbrž gripo. Bolezen navadno traja kakšen teden, izčrpanost in brezvoljnost pa vas lahko spremljajo še nekaj dni ali tednov po preboleli bolezni.

PREVENTIVA
* Verjetno bo prva preventiva vsem najljubša :) Spolnost. Spolno aktivni ljudje imajo raven sistemske imunske molekule (ki se imenuje imunoglobulin A) povečan. Ta molekula pa ima pomembno vlogo v zaščiti pred napadalci.
* V sezoni prehladov uživajte ameriški slamnik (ne več kot 3x na dan). Vsake 3 tedne ga zamenjajte z drugimi zelišči, na primer: grahovec, kanadski hidrastis, taheebo.
* Pogosto si umivajte roke in z rokami se čimmanj dotikajte obraza, pri sebi pa imejte razkužilo za roke, če dostop do umivalnika ni mogoč.
* Velik povzročitelj nastanka bolezni je stres, zato so priporočene tehnike sproščanja.
* Drugi velik povzročitelj je preutrujenost. Vzemite si čas za počitek!
* Ta naslednja pa ni iz knjig, ampak pomaga (zaenkrat + trkam). Ob koncu dneva, ko se sama počutim sumljivo... žganje! Rakija, žolta, domači šnops... nima veze. Kljub mali količini je ogabno, ampak pomaga!



Ob prvih znakih prehlada lahko vsakih nekaj ur poližete tableto CINKOVEGA GLUKONATA. Pri tem je potrebno upoštevati dnevni odmerek, tablet pa ne smete jemati več kot en teden, saj dolgotrajna uporaba oslabi imunski sistem. Izogibajte se tabletom, ki vsebujejo citronsko kislino ali sladilo sorbitol, ki zmanjša učinkovitost mineralov. Prav tako pomaga BEZGOV ČAJ (3 skodelice na dan) in VITAMIN C v obliki prahu (kupitega v lekarni), ki ga vdihnete skozi nos (lahko malo zbada ali peče, ampak s tem vitamin nanesete na samo nosno sluznico).

Če/ko opazite prve znake prehlada ali gripe začnite uživati VITAMIN C 5x na dan med obroki. Izberite znamko, ki vsebuje tudi dodatke bioflavonoidov, saj je dokazano, da lahko učinkovitost vitamina C poveča kar za 35%! Pomagate si lahko tudi s starodavnim kitajskim zeliščem GRAHOVEC in pa KANADSKIM HIDRASTISOM.

PIŠČANČJA JUHA je po mnenju znanstvenikov vrhunsko naravno zdravilo, dodate pa ji lahko še ČESEN, ki so ga uporabljali že egipčanski faraoni. O temu kako mega je česen sem pisala že v preteklosti, klik. Nadalje, je pomembno je, da popijete veliko VODE (2-3l ali več), saj s tem v vzdržujete vlažnost sluznice in ublažite suhost oči. Zadržujte se v VLAŽNI, TOPLI in DOBRO PREZRAČENI SOBI, saj boste lažje izkašljevali sluz.


Verjeli ali ne, viruse se da pokončati tudi s toploto na malček drugačen način. S sušilcem za lase. Vdihovanje toplega zraka skozi nos (3 do 20 min) menda prežene viruse, ne glede na to kako čudaško vse skupaj zveni.

Boleče grlo pomirite s toplo vodo, v katero primešate sol in grgrate (sol ublaži bolečino). Tradicionalna tekočina za izpiranje ust v tem primeru je iztisnjen sok limon v kozarcu tople vode (ustvari namreč kislo okolje, ki je sovražno bakterijam in virusom).

Zamašene dihalne poti lahko odprete s hrano: hrenom in/ali ingverjem (zaužite po obroku), pomaga pa tudi skodelica ingverjevega čaja (vsebuje gingerole, ki so naravni zaviralci kašlja). Ideja je tudi, da hrano začinite (tabasko, koščki pekoče paprike), saj začimbe pomagajo zamašenim dihalnim potem.

Nosne dihalne poti lahko prečistite s paro. Zavrete vodo, potem pa si z brisačo naredite 'šotor' in 5-10 min skozi nos vdihujete vroč zrak, izdihujete pa skozi usta. Dodate lahko še nekaj kapljic timijanovega ali evkaliptusovega olja, da bo vdihovanje še bolj učinkovito. Med vdihovanjem zaprite oči, da ne dražite oči. Evkaliptusovo olje lahko tudi kapnete na robček in ga vdihujete.

Še zanimivost za konec. Mraz naj ne bi povzročal prehlada. V raziskavi, kjer je bila ena skupina v sobi s temperaturo 5 stopinj, druga pa v sobi s 30 stopinjami, je bil rezultat skoraj isti (okužilo se je približno isto število ljudi).

Bodite oz. ostanite zdravi!


Vir: knjiga 1001 domače zdravilo.

No comments:

Post a Comment