Friday 7 September 2012

Hallux valgus deformity

Ta objava ne bo med najbolj 'estetskimi', ampak hej, that's real life. Med različnimi pogovori z dekleti, sem opazila, da se nas kar nekaj ukvarja s to težavo in nisem edina, tako da... če bodo še komu te informacije koristne, super!

Ena najpogostejših deformacij stopala je valgusna deformacija palca na nogi (hallux valgus). Gre za to, da se sklep med prvo stopalnico in prvim členkom palca močno izboči, pogosto ob sklepu nastane tudi kostni izrastek. V večini primerov gre za dedno zadevo ali pa jo povzroči nošenje špičakov/petk/ čevljev, ki so precej ozki.

V mojem primeru gre za 'dedno nesrečo' (mami je krivec), je pa za razliko od mene res ogromno nosila pete, ozke in koničaste čevlje. Kosti so jo vedno bolj bolele, z operacijami je odlašala, ampak v preteklih dveh letih je le opravila posega (ji je pa žal, da tega ni storila že prej).



Ob tem je izvedela precej novih stvari, med drugim tudi kaj bi lahko delala preventivno. Sicer to ne pomeni, da bi se gotovo izognila operaciji, ampak bolečinam gotovo. Glavno 'razodetje' je bila uporaba distančnikov. Distančniki služijo kot korektura za prste, ki silijo v nepravilno lego ter ščitijo pred drgnjenjem in draženjem kože. Uporaba ni le preventivna, ampak zaželjena tudi po operaciji.

Letos sem opazila, da kost na moji desni nogi vedno bolj izstopa, medtem ko palec rine v desno in izpodriva ostale prste. Na levi nogi ni tako hudo, ampak ok pa tudi ni. Skrajni čas, da sem šla v akcijo in si končno kupila distančnike. Že nekaj mesecev nosim distančnike Gehwola, sicer pa obstaja obstaja več vrst le-teh ter blazinic (njihovi izdelki na povezavi tu, so pa gotovo še kaki drugi proizvajalci). Gre za silikonske 'storžke', ki jih vstaviš med palec in kazalec na nogi, obstaja pa tudi več velikosti, zato je ob prvem nakupu fino, če se s kom posvetujete. Meni je bilo ob nakupu najbolj hecno, da so v kompletu trije. Ne vem zakaj? :) Za vsako nogo pa en za rezervo? Cena je bila 10,80 €.


Najprej je bil precej čuden občutek, potem pa se navadiš in ti kar manjka ko jih ni. Ker so silikonski ne tiščijo (lahko jih tudi malo popudradrate z otroškim pudrom, če se veliko potite), čiščenje je enostavno (splakneš pod vodo), glavno pa je, da se mi zdi, da pomagajo.


Kar se tiče izgleda. Noben ne ve, da jih nosite. Ko imate nogo v nogavičkah se ne vidi, če pa ste ljubiteljica pet oz. imate odprte čevlje, jih enostavno kdaj ne nosite oz. preverite. Recimo v nekaterih petah se namreč sploh ne vidi, da jih imate gor (primer spodnji sliki). Sama jih nosim skoraj celi čas, razen med športnimi aktivnostmi in če imam kake odprte čevlje (natikače ipd).


Ker redno migam, bi bilo v ta namen super imeti še kakšno opornico kot je na spodnji sliki, ampak cene so zasoljene. Kolikor sem gledala pri nas stane okrog 48€, je pa primerna za pred in/ali po operaciji pa precej okej deluje (klik)!



2 comments:

  1. Tudi jaz imam to težavo in se spravljam na operacijo, vendar moram še prej nujno zamenjati zdravnika, ker me ta do sedaj nikoli ni poslušala in po njenem mnenju tako nikoli ne bi bila obvezna ta operacija.
    S temi zadevščinami niti nisem poskušala, ker se mi je v zadnjih dveh letih ful poslabšalo vse skupaj, tako da sem sama kar najbolj za operacijo.

    ReplyDelete
  2. @Linda ja saj če je tako poslabšano niti ni druge izbire kot operacija...

    ReplyDelete